IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията на Острова ще се забавят рязко през 2017 г.

Според доклад на Baker McKenzie британските сделки ще достигнат едва 125 мрлд. долара през тази година

12:34 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Активността при сделките за сливания и придобивания (M&A) в Обединеното кралство ще се забави рязко през 2017 г. заради несигурността около условията за излизането на страната от Европейския съюз, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад на правната кантора Baker McKenzie, публикуван в понеделник.

Великобритания избегна срив на активността при сливанията и придобиванията през 2016 г., след като чуждите компании се възползваха от забележителното обезценяване на паунда спрямо щатския долар, за да купят британски фирми, показват данни на Thomson Reuters.

Според Baker McKenzie макар че активността при сливанията и придобиванията ще има скромно влияние върху европейските трансакции в случай на "приятелски развод", липсата на яснота около Brexit ще накърни активността в Обединеното кралство.

„Предвид влиянието на Brexit върху доверието на бизнеса, очакваме стойността на M&A сделките да се понижи с две трети през 2017 г., след като няколко големи сделки през първата половина на миналата година подкрепиха 2016 г.“, казва Тим Джий, партньор от Лондон по M&A сделките в Baker McKenzie.

По същия начин потенциалът за пазарна волатилност по време на излизането на Обединеното кралство от ЕС вероятно ще повлияе на броя на трансграничните първични публични предлагания, които предстоят на пазара в Лондон през 2017 г.“, казва Джий.

Baker McKenzie и Oxford Economics прогнозират, че стойността на британските сливания и придобивания ще се понижи до 125 млрд. долара през 2017 г. от рекордните 340 млрд. долара през 2016 г.

Министър-председателят Тереза Мей каза, че ще задейства официални преговори за излизане от ЕС до края на март. След това тече период от две години, в които трябва да бъде договорена сделка.

Baker McKenzie заяви, че прогнозира глобалното сключване на сделки да се понижи леко през 2017 г., но ще се повиши отново през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още