IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесени резултати на европейските борси след доклада за заетостта в САЩ

Данните за новите работни места показаха много по-добър ръст от очакванията

19:21 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските пазари отчетоха смесена сесия в петък, след като последният доклад за заетостта в САЩ показа много по-добър от очакванията ръст на броя на новите работни места, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX Europe 600 затвори с повишение от около 0,25% след новината, като през голяма част от сесията се търгуваше с понижение в очакване на данните в петък.

Данните за новите работни места показват, че през октомври са били създадени 271 000 нови назначения вместо 180 000 каквито бяха първоначалните прогнози на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Нивото на безработица се е понижило до 5,0%, което е малко под равнището от 5,1% през септември.

Силният ръст на заетостта засилва перспективата Федералният резерв (Фед) на САЩ да повиши лихвените проценти през декември.

Последните финансови отчети на компаниите също бяха на фокус в Европа. В петък германското застрахователно дружество Allianz отчете по-голям от очакванията спад от 15% на нетната печалба за третото тримесечие. Акциите на застрахователя поевтиняха с 1,8% на борсата.

Един от най-лошо представилите се в индекса STOXX 600 бе Richemont, който се търгуваше с 8% надолу. Собственикът на Cartier заяви, че очаква втората половина на фискалната година да е пълна с предизвикателства, след като нетната печалба за първата половина до септември е нараснала с по-малко от прогнозирането.

Акциите на ArcelorMittal също поевтиняха с около 1,3%, след като гигантът в производството на стомана намали прогнозата си за печалба за 2015 г. в петък.

Извън новините около финансовите отчети Wall Street Journal съобщи, че в момента Syngenta обсъжда сливане със земеделското подразделение на DuPoint. В резултат на това акциите на Syngenta поскъпнаха с 3,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още