IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солидарността на ЕС в битката срещу газовите кризи

Новите правила за сигурността на газовите доставки бяха одобрени от ЕП и Съвета

22:20 | 27.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При тежка криза страните в ЕС ще трябва да бъдат солидарни, да си предоставят газ, за да не останат на студено европейските домакинства. Това посочва Европейската комисия по повод нови правила за гарантиране на газовите доставки, които бяха одобрени по време на двустранни преговори между Европейския парламент и Съвета.

Новите правила разчитат основно на сътрудничеството между страните. "По този начин Европа ще е по-добре подготвена да избегне и да се справи с евентуална криза", коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефочвич, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия.

Новият регламент предвижда още и по-тясно регионално сътрудничество по отношение на сигурността на доставките.
По силата на новия регламент фирмите за природен газ трябва да нотифицират за свои дългосрочни договори, които са от значение за сигурността на доставките, тоест за 28% от годишното потребление на газ в съответната държава.

Предстоят текстовете да бъдат одобрени по време на "триалог" между Европейския парламент, Съвета и Eвропейската комисия. Регламентът ще влезе в сила 20 дни след публикуването си в Официалния вестник на ЕС.

Стрес тестове на европейския газов пазар, проведени преди време, показаха голяма част от страните са много уязвими по отношение на газовите доставки, припомнят от Брюксел. Данните показаха, че България е една от страните, които ще имат сериозни проблеми, ако "Газпром" прекъсне транзита за Европа.

ЕС разчита на природния газ, за да покрие към 1/4 от своите енергийни нужди. Годишно в общността се потребяват към 400 млрд. куб. метра природен газ и 65% от него е внос. Основните доставчици на газ в Европа са Русия, Норвегия и Алжир.

Въпреки че Брюксел залага на солидарността в ЕС, неочаквано студената зима постави под изпитание енергийните мрежи в Европа, а страните на Балканите забраниха износа, за да осигурят първо вътрешното потребление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още