IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Сегашната конструкция на ЕС е неустойчива

Има твърде много възможности случайни събития да поведат политическите или икономически развития в една или друга посока с непредвидими последствия

17:42 | 26.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Сегашната конструкция на Европейския съюз (ЕС) е неустойчива и има нужда от мащабна реформа. Това посочва рейтинговата агенция Standard&Poor’s (S&P) в нов доклад, цитиран от онлайн изданието euractiv.com.

„Проблемът е следният: начинът, по който ЕС е конструиран и оперира, не олицетворява последователното "обединяване" на различните измерения на националния суверенитет и затова е неустойчива в тази ѝ форма“, посочва агенцията в документа.

„Има твърде много двигатели на електоралната политика на 28-те държави членки и твърде много възможности случайни събития да поведат политическите или икономически развития в една или друга посока, а последствията във времето са невъзможни за предвиждане“, допълва агенцията.

Необходими са ясни мерки за преодоляване на несигурността пред бъдещето на ЕС, така че блокът да отговаря на нуждите на гражданите, особено след като Великобритания реши да напусне съюза, подчертава S&P.

“Brexit може да се разглежда само като една по-скоро груба проява на непоследователността и липсата на сближаване в ЕС“, пише в доклада. Глобалният икономист на агенцията Пол Шиърд подчертава, че британският референдум трябва да подейства като сигнална лампа за останалата част от ЕС.

Според S&P Европа може да избира измежду два варианта за действие. Първият е да обедини по-голям суверенитет и да развие по-сближен и последователен съюз. Вторият е държавите членки да си върнат суверенитета в определени области, което ще донесе и политически, и икономически загуби.

S&P понижи рейтинга на ЕС малко след референдума на Острова и сега оценява съюза с "АА". Предишната ѝ оценка беше „АА+“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още