IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средиземноморската седморка обсъжда позицията си за срещата на ЕС в Братислава

Вотът за Brexit разкри силни евроскептични тенденции в общността, каза домакинът на срещата Алексис Ципрас

19:11 | 09.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Средиземноморската седморка.<em> Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Средиземноморската седморка. Снимка: Ройтерс

Гърция се опитва да намери общо решение на проблемите на Европа, а не да противопоставя Юга на Севера или на Вишеградската четворка, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас по време на заседанието на новосформираща се група в ЕС – Средиземноморската седморка.

Ципрас покани в Атина лидерите на Франция, Португалия, Италия, Испания, Малта и Кипър. Плановете са те да обсъдят своята позиция за предстоящата среща на върха в Братислава, насрочена за 16 септември. Веднага се заговори, че в ЕС се създава нова група, която ще се опита да диктува политиката на ЕС. 

Гръцкият премиер обаче уверява, че целта му не е такава, а това е „позитивна инициатива, която ще допринесе за изготвянето на дневния ред на ЕС“, пише агенция Ana Mpa.

Срещата на лидерите на ЕС, на която няма да присъства представител на Великобритания, трябва да даде „европейския отговор на популизма, ксенофобията и расизма“, посочи гръцкият премиер. Разговорите ще продължат след кратко прекъсване и по-късно се очаква съвместна декларация на лидерите на седемте държави.

Пред своите колеги от Юга Алексис Ципрас коментира, че вотът на британците за излизане от ЕС разкрива силни евроскептични тенденции в общността и липсата на доверие в политическата система. Невъзможността на Европа да се справи с бежанската криза пък предизвиква вълна от десни настроения в държавите от ЕС.

Сега приоритет на ЕС трябва да бъдат действия срещу безработицата и бедността, икономически растеж и ефективно решение за бежанската криза и сигурността. Трябва да бъде бъде постигнато общо решение за прекратяване на незаконната миграция, както и продължаване на действието на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на броя на бежанците, защото то е ефективно.

Сигурността на общността трябва да бъде подсилена от нова Европейска гранична полиция, морски патрули и засилване на дейността на Frontex. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ако остатъците от Римската империя успеят да се договорят , това донякъде би ограничило "германизацията/американизацията/" на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още