IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката на френския въздушен контрол доведе до стотици отменени полети

Полети от България също ще са засегнати от стачката

14:39 | 08.04.15 г. 3
Стачката на френския въздушен контрол доведе до стотици отменени полети

Стотици полети от и до Франция са отменени, след като френските ръководители на полети обявиха ефективна стачка, съобщава BBC.

Най-големият синдикат във Франция SNCTA обяви двудневна стачка заради несъгласие с работните условия. Гражданската авиация DGAC поиска авиокомпаниите да съкратят планираните полети с около 40%.

Полетите на къси разстояния са най-засегнати. Най-голямата френска авиокомпания - Air France, заяви, че полетите на дълги разстояния все още са незасегнати.

Авиокомпанията добави, че 60% от полетите на средни разстояния от и до главното летище на Париж „Шарл де Гол“ все пак ще продължат, но два от всеки три полета ще се приземяват във второто по големина летища във френската столица „Орли“.

„Очаква се да има нарушения на полетите над цялата страна", се казва в изявление на DGAC.

Съветът към пътниците е да се свържат със своята авиокомпания.

Полети от България също ще са засегнати от стачката. До момента са отменени два полета на Wizz Air: W64321 излитащ за Париж - Буве в 17:55 ч. и W64322 кацащ от Париж - Буве в 23:55 ч., съобщиха от Летище София. До момента на летището не е получена информация за други отменени полети.

Агенцията за гражданско въздухоплаване на Франция заяви, че част от спора е относно плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране за авиодиспечерите от 57 на 59 години.

Допълнителни стачки са планирани за 16-18 април и 29 април - 02 май, което съвпада с пролетната ваканция в училищата във Франция.

Нискотарифната авиокомпания Ryanair твърди, че е трябвало да отмени повече от 250 полета, като има вероятност от допълнителни анулации.

„Искрено се извиняваме на всички свои клиенти, засегнати от тези неоправдани стачни действия и призоваваме ЕС и френските власти да вземат мерки за предотвратяване на по-нататъшно спиране", се каза в изявление на Ryanair. „Това е крайно нечестно към хилядите европейски туристи, чиито планове за пътуване отново са нарушени от егоистичните действия на малък брой френски работници от ATC (контрол на въздушното движение)".

Пътниците, резервирали полети на къси и средни разстояния с Air France в сряда или четвъртък, ще трябва да избират да пътуват между 10 и 15 април вместо това.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
да, мъжете са на 57г 8 м, а жените на 52г 8м
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
prascho
преди 9 години
Приятельо, тази страна страда от хора като тебе, които говорят без да знаят проста за да се намират на приказка. Българските Ръководители на полети според действащото законадателство се пенсионират на 57г. и 8месеца. Леко си в грешка с 5г.P.s Това е една от най високите възрасти за пенсиониране на Ръковидел полети в EU към момента. На тази възраст с натоварването на тези хора навярно ти отдавна ще се изпускаш в гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
lilivan
преди 9 години
а нашите ATC (контрол на въздушното движение) се пенсионират на 52 г. 8 мес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още