IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за сливането на LSE и Deutsche Boerse засегнаха европейските борси

Финансовият и телекомуникационният сектор, както и търговията на дребно, записаха значителни спадове

20:00 | 27.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси приключиха търговията в понеделник със смесени резултати на фона на поредната порция корпоративни отчети и новината за възможен провал на планираното сливане на London Stock Exchange и Deutsche Boerse, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,13%, компенсирайки част от спада, регистриран по-рано по време на следобедната сесия.

Британският FTSE 100 и германският DAX успяха да запишат леки повишения, затваряйки съответно с 0,13% и 0,16% по-високо, докато френският CAC 40 остана почти без изменение.

Що се отнася до различните сектори, един от най-слабо представящите се беше финансовият, а тези на телекомуникациите и търговията на дребно също записаха значителни спадове.

Това се случи след съобщението на London Stock Exchange (LSE), че няма да бъде в състояние да изпълни всички антимонополни изисквания на европейските регулатори във връзка с планираното сливане с Deutsche Boerse. В резултат на това цените на книжата на LSE и Deutsche Boerse се потопиха рязко по време на сесията, като и двете приключиха на червена територия.

Акциите на италианския застраховател Generali поевтиняха с 2,85 на сто, след като Intesa Sanpaolo обояви, че повече няма да се стреми към сливане с групата. Италианската банка, от друга страна, беше сред най-успешно представилите се днес, като завърши сесията с ръст на цената на акциите от 5,5%.

Във фокуса на инвеститорите в понеделник беше и британският паунд след новина в The Times, че премиерът Тереза Мей се подготвя за референдум в Шотландия относно отделянето й от Великобритания едновременно с излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. При края на борсовата търговия в Европа паундът успя да възстанови по-голямата част от днешната загуба, като се търгуваше за 1,2465 американски долара.

Петролът поскъпна леко, като европейският сорт Брент и американският лек суров петрол се търгуваха за съответно 56,15 долара и 54,16 долара за барел при края на европейската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още