IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей си осигури подкрепата на юнионистите от Северна Ирландия

Демократичната юнионистка партия на Арлийн Фостър ще подкрепя торите в ключови гласувания в парламента, но без формална коалиция

13:55 | 26.06.17 г. 2
<p>
	Тереза Мей (вляво) посреща Арлийн Фостър (вдясно) на Даунинг стрийт за подписването на споразумението между консерваторите и юнионистите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей (вляво) посреща Арлийн Фостър (вдясно) на Даунинг стрийт за подписването на споразумението между консерваторите и юнионистите. Снимка: Ройтерс

Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей е постигнала споразумение с Демократичната юнионистка партия с лидер Арлийн Фостър за подкрепата на правителство на малцинството, съобщава ВВС.

Сделката се случва след преговори, продължили две седмици, след като консерваторите изгубиха абсолютното си мнозинство в парламента след предсрочните избори, провели се на 8 юни.

Десетте народни представители на юнионистите ще подкрепят торите в ключови гласувания в Камарата на общините, например при приемането на бюджета и други законопроекти, от гласуването на които зависи оцеляването на кабинета. Официално коалиция между двете партии няма да има.

Преговорите между двете партии са се фокусирали върху финансовата подкрепа за Северна Ирландия след Brexit, посочват от ВВС.

От Демократичната юнионистка партия потвърждават, че британското правителство се е съгласило да подобри условията за ветераните от армията в Северна Ирландия като част от споразумението. Политическата сила обаче отрича, че е поискала 2 млрд. паунда допълнително финансиране за Северна Ирландия в замяна на подкрепата.

Днес лидерът на консерваторите Тереза Мей и на юнионистите Арлийн Фостър се срещнаха на Даунинг стрийт 10, за да подпишат финалното споразумение. Подписи под документа са положили и шефовете на кампаниите на двете партии Гавин Уилямсън и Джефри Доналдсън.

Подкрепата на юнионистите обаче не е гарантирана, макар и да се очаква, че партията ще подкрепя програмата на правителството на Мей поне за следващите две години, след като голяма част от противоречивите политики отпаднаха, отбелязва ВВС.

Припомняме, че Тереза Мей свика извънредни избори на 8 юни с надеждата да затвърди мнозинството си в парламента, а оттам и позициите си във Великобритания и в собствената ѝ партия заради вече започналите преговори за напускане на Европейския съюз (ЕС). Консервативната партия обаче изгуби мнозинството си и сега разчита на другите партии за подкрепа при приемането на законодателството, включително и за Brexit.

Някои от висшите представители на торите се обявиха против каквито и да било коалиции и настояваха Мей да управлява с правителство на малцинството и без формално споразумение с юнионистите, въпреки риска от нови предсрочни избори.

Лейбъристите продължават да настояват Тереза Мей официално да обяви колко точно ще струва на данъкоплатците сделката с Демократичната юнионистка партия и какви обещания са дадени на партията от Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 6 години
абУриген ще си останеш цял живот, хаахахахаха ... и за това не ти е виновен ЕС, нито английските проблеми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
крас
преди 6 години
ПРОБЛЕМИТЕ НА АНГЛИЯ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ПРОБЛЕМИ НА ЕВРОПА И НАЙ ВЕЧЕ НА АБУРИГЕНИ КАТО НАС. Липсващата вноска на Англия ще доведе до ДИСБАЛАНС в европейските финанси който ще се отрази най вече на такива като нас който сме на втора скорост в този ЕВРОПЕЙСКИ МЕХАНИЗЪМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още