IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трагедията в Манчестър няма да повлияе на изборните резултати, смята експерт

Победа на Мей би означавало позволение на избирателите тя да води преговорите за Brexit, както иска, коментира Джонатан Портес

12:50 | 27.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки спадащата подкрепа за британския премиер Тереза Мей, консерваторите ще спечелят изборите с по-голямо от настоящето мнозинство, прогнозира пред „Хоризонт“ Джонатан Портес от организацията „Обединено кралство в променяща се Европа“.

В предаването „Събота 150“ експертът изрази мнение, че трагедията в Манчестър няма да повлияе сериозно върху изборните резултати.

„Очевидно е, че събитията в Манчестър поставиха акцент върху сигурността и свързаните с нея въпроси. От друга страна е много трудно темата за сигурност да бъде използвана в предизборна кампания, защото е ясно, че всеки иска да се чувства сигурен и защитен. В същото време всички осъзнават, че не може една държава да бъде защитена напълно от терористи и винаги ще има инциденти от този вид. Тук, във Великобритания, също се случват и невинаги те могат да бъдат обвързани с политическата ситуация или пък да бъдат използвани в предизборна кампания“, заяви Портес.

Заради трагедията в Манчестър предизборната кампания бе временно преустановена. Вчера тя бе подновена, а според последните проучвания лейбъристите топят преднината на торите.

Запитан дали изборите ще дадат на Тереза Мей достатъчно добра позиция, за да води убедено преговорите по излизане от Европейския съюз, Портес посочи, че „ако тя спечели много по-голямо мнозинство, което все още изглежда най-вероятният резултат от изборите, това може да бъде разчетено като мандат от британските избиратели Мей да води преговорите по начина, по който иска“.

„Разбира се, това не означава, че няма да има доста силна вътрешна опозиция. Сега големият въпрос е как Тереза Мей ще използва този мандат – дали ще е съгласна да прави компромиси в преговорите, или ще има много твърда позиция“, заяви експертът.

Според Портес имиграцията е по-малко използвана тема в кампанията, въпреки че очакванията са били тя да бъде една от най-дискутираните теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още