IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп - новият Берлускони

Паралелите между двамата политици са стряскащи, а нещата в САЩ никога повече няма да бъдат същите, коментира професор Джон Фуут

12:34 | 10.11.16 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Постоянно слушаме, че феноменът Доналд Тръмп означава, че сме навлезли в нова епоха на постфактум политика. Всъщност обаче постфактум политиката опетнява демокрацията от известно време насам, пише за The Guardian професорът по история на Италия в Bristol University Джон Фуут.

Преди 22 години успешен бизнесмен изпрати видеокасета до телевизионните канали в Италия. Тя показваше как той седи във (фалшив) кабинет и чете предварително подготвено изявление чрез аутокю.

Името на този човек бе Силвио Берлкускони, а това, което той обяви, по неговите думи, бе, че „встъпва на бойното поле“.

Първоначалната реакция бе присмех. Политиците от опозицията приемаха политическия му проект (създаването на „движение“, наречено „Форца Италия“ - „Напред, Италия“, месеци преди критични парламентарни избори), като виц. Някои се шегуваха, че върху камерата е бил сложен чорап, за да омекоти влиянието на лицето на Берлускони.

Но „Форца Италия“ скоро стана най-голямата „партия“. В работническата комунистическа цитадела на квартала Мирафиори Суд в Торино неизвестен психиатър, кандидат на движението на Берлускони, победи дългогодишен синдикалист. Берлускони не просто бе спечелил, той бе откраднал имиджа на лявата партия и някои от поддръжниците ѝ. Животът на това първо правителство бе кратък, но Берлускони доминира в италианската политика през следващите 20 години – побеждавайки на изборите през 2001 и 2008 г. и губейки редица места през 2006 г. От гледна точка на това колко дълго е управлявал като министър-председател на Италия Берлускони се нарежда на трето място след Мусолини и големия либерал на 19-и век – Джовани Джолити.

Паралелите между Берлускони и Тръмп са стряскащи. И двамата са успешни бизнесмени, които се борят с „тъмни“ аспекти, свързани с компаниите им – данъци, счетоводство, офшорни компании. Берлускони бе осъден за данъчна измама през 2013 г., която ефективно сложи край на политическата му кариера. Но бизнес успехът му и огромното му богатство бе част от политическата му привлекателност, точно както при Тръмп. Отвъд богатството Берлускони, подобно на Тръмп, винаги казваше, че е аутсайдер, противник на водещия елит, и то дори, когато бе министър-председател. И, подобно на Тръмп, привлекателността на Берлускони бе популистка и свързана с неговата „индивидуалност“.

Политическият модел на Берлускони тип личен бизнес след това бе последван и от други в Италия. Може да се твърди, че както популисткото антиполитическо Движение „Пет звезди“ на Бепе Грило, така и обликът на Матео Ренци до голяма степен се базират на имиджа на Берлускони. Някой дори може да каже, че Берлускони е променил изцяло политиката. Значението на водещите партии от следвоенния период бе намаляло, но той не се нуждаеше от партия, точно както Тръмп всъщност не се нуждае от републиканската партия.

Т.нар. гафове често бяха част от политическата стратегия на Берлускони – стратегия, която често прибягваше до сексистки, хомофобски и расистки стереотипи, както и намеци за увереността му, че е неустоим за жените. Той се копираше имиджа на Дон Жуан, но се и опитваше да поддържа паралелна репутация на семеен мъж, чието основно опасение е благоденствието на петте му деца.

Предизборните му кампании се въртяха около него. Нищо друго не беше от значение. Той доминираше в програмата от началото до края. Когато бившият кмет на Рим Валтер Велтрони се опита да поведе кампания срещу Берлускони без да споменава самия Берлускони, той понесе сериозна загуба. „Гафовете“ на Силвио обикновено бяха последвани от твърдения, че е „неразбран“ или че е жертва на „враждебно настроени медии“. Той не беше склонен и да приеме присъдата на избирателите като последна, когато изгуби. Правеше чести (и недоказани) твърдения за измами в изборите и манипулиране на резултатите. Да ви напомня за някой?

Той си създаде и множество врагове, срещу които успяваше да мобилизира последователите си: съдебната система, медиите (макар че бе собственик на много от тях), самите политици, жените, ЕС и еврозоната. Той се представяше като жертва на полудялата политическа коректност, като един обикновен/необикновен човек, който просто казва мнението си. Той обеща всичко и не беше от голямо значение дали бързо щеше да бъде доказано, че греши или че нямаше никакво намерение да изпълни обещанията си. Берлускони знаеше, че голяма част от избирателите наистина имат къса памет.

Както и при Тръмп (поне до случая с видеото), скандалите на Берлускони не повлияха особено върху подкрепата към него. Множеството дела и журналистически сензации около личния и бизнес живота на Берлускони често сякаш подсилваха неговата привлекателност за избирателите. Посланието му, за мнозина, бе примамливо. Бъдете като мен. Не плащайте данъци. Радвайте се на живота и правете пари. Говорете каквото си искате. Няма да ви закачаме.

В един момент той стана толкова силен, че дори се опита да се имунизира срещу съдебно преследване чрез закон, прокаран от собственото му правителство. За щастие конституцията на Италия забранява подобни чудовищни действия. Но фактът, че дори му е минало подобна мисъл през главата е тревожна. Масовото противопоставяне срещу Берлускони се надигаше и успокояваше на няколко пъти и мнозина протестираха по улиците. Въпреки това корените на неговата привлекателност се таяха дълбоко в италианското общество – в омразата към политиката и политиците, която оттогава насам се насочи към други форми на популизъм.

Феноменът Берлускони показва, че постфактум политикът може да дойде на власт в една от най-силните и богатите страни в света. Урокът за Америка е, че твърде дълго Берлускони бе приеман за шега и клоун. Накрая никой вече не се смееше. Двайсет години Берлускони в центъра на системата имаше изключително унищожителен ефект за политиката и демократичната култура на Италия, а раните със сигурност още не са излекувани. Тръмп промени условията на политическия дискурс, кампаниите и организацията. Както и при епохата на Берлускони, нещата никога повече няма да бъдат същите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
Ae michaelis, нещо гледам си се превъзбудил... не си спал вчера бе човек, голямо писане е паднало. Земи успокой се малко. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Мдаммм... Май некои ше имат повече ядове с вицето... Особено в Г^ейропа... хихи... -----------------------------------------------------------------------------------------------------------еми бат Мави тва с тея "религиозни глупости" си има неговата 1100 годишна история. От къде идват тези ционистите (юдеите) защо се дърпат с руснаците от тогава, защо България е била под робство и е разпарчатосана в момента, кой е тоя Ленин, кво прайл той в Русията, после кой е тоя Сталин и кой точно е трепал в СССРа и всичкото тая хилядолетна връжда си има свойте религиозни корени, които болшинството гледа само политическата страна, аз обаче гледам и религиозната и от къде са корените и има закономерност как се види в наши дни .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Сравнението с Берлускони е удачно , въпросът е какво дойде след Берлускони ?! Нищо хубаво за Италия ! По тая логика да е жив и здрав Тръмп ! Щом европедерасстите не го харесват значи е пич !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
polisat
преди 7 години
Някой ще обясни ли какво се случва. Всички вещаеха при избор на Тръмп за президент да има срив на борсата, поскъпване на златото и обезценен USD, а само 1 ден след избирането му всичко е в обратна посока на предвижданията.Излиза ,че това е правилния избор на президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
И сега ще видим един отбор в правителството на Тръмп, където ще седят много силни личности - Гингрич, Джулиани, вероятно Джон Болтън... А това са хора с по-скоро сходни на Кисинджър възгледи за света... Това са силите, които стояха и зад Брекзит, а мъпетите отпред ги видяхме... Но ако успеят да раздрусат и ЕС и да го вкарат в нормалното състояние на икономическа общност, най-вероятно ще абортират и Брекзита. Той според мен още изобщо не е ясен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Не слагай просто "републиканците" в една паница! При тях също има кланове, които воюват с други от техните. Тези зад Пенс не могат да дишат Буш, напр. В момента действително се случва нещо като преврат в САЩ - едни изтикани за дълго в кьошето се връщат на сцената... Затова беше този вой срещу Тръмп, и той ще продължи - битката е на живот! Сорос и неговите френдове падат и той нема да е жив, когато ще могат да се върнат пак там, където беха до сега... И според една жена на опашката, Путин е съюзник на тази "група по интереси", да я наречем... Иначе си е индустриално-финансов конгломерат. И Натаняху, и Ердоган, и другарят Си... Те всички ще се опитат за върнат света към статуквото от 2000 - 2005 година. Господ знае дали ще успеят...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 7 години
мдааааа, така е - по скоро Обонго не се долубваше с изралтяните . Републиканците винаги са били за силен Израел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 7 години
Републиканците не за пръв път го правят тоя номер - навремето Рейгън беше уж посмешище, актьор и т.н. пък се оказа че по негово време се катурна СССР и т.н .Републиканците са си е.м. - само кат сметнеш че там все още е дядо ти Кисинджър и почваш голямото цъкане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Да не кажем, че всъщност силният човек в Белия дом ще е Пенс... ;) От него ги тресе кланът Клинтън и свинските черва след него... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 7 години
Тръмп е само фасадата , републиканската партия ще осигури и кадрите и политиката , а те имат мнозинство и в конгреса - демек държат вече всички лостове на властта в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още