IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се готви да купува системи С-400 със заем от Русия

Доскоро Москва беше много внимателна за доставките на толкова чувствителна технология на член на НАТО

16:42 | 14.03.17 г. 9
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Москва и Анкара водят преговори за отпускане на заем, с който Турция ще купи руско въоръжение, сред което и новите системи за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“, съобщава „Коммерсант“.

Изданието се позовава на думите на ръководителя на „Ростех“ Сергей Чемезов пред телевизия „Россия 24“. Според него условията за заема се обсъждат в Министерството на финансите, а след това ще бъде подписан и договорът за доставка на военното оборудване.

За желанието на Анкара да се снабди с руски ракети стана ясно още в края на 2016 година. Тогава военните експерти на Русия изразиха своите колебания дали да позволят такава технология да отиде в ръцете на член на НАТО.

Доскоро отношенията между Русия и Турция в областта на военното сътрудничество бяха спорадични – свързани основно с поддръжката на техника, доставена през 90-те – бронетранспортьори и хеликоптери Ми-17, посочва още „Коммерсант“. Това носи на Москва „няколкостотин милиона долара“ годишно.

През 2013 година Русия чрез компанията „Рособоронэкспорт“ участва в търг на турското правителство за доставка на система за противовъздушна отбрана. В нея оферти подадоха още консорциум между Raytheon и Lockheed Martin, както и френско-италианската компания Eurosams и китайската CPMIEC.

Тогава търгът спечели именно китайската компания, която успя да намали цената до 3,44 млрд. долара при първоначално обявена очаквана цена от 4 млрд. долара. Компанията се съгласи и да продаде технологията на своите системи HQ – 9.

До подписване на договор за доставка обаче така и не се стигна, припомня още руското издание.

Сега отношенията между Русия и Турция се подобряват значително, но досега Москва беше много внимателна за доставките на толкова чувствителна технология.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Sanctions? The US Militarys Insatiable Hunger for Russian AK-47shttps://sputniknews.com/politics/201703141051577786-kalashnikov-rifle-us-sanctions/-------------------------------------------глей ги тез пееераси разцъкват си ич ке ги е еня после що всеки брадат талибански маймунн е с калашник и кой плаща музиката. А тва е един от малкото примери дет си продават пушки едни на други .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Dimat
преди 7 години
#4: А ти сигурен ли си,че Русия и Турция не са си спретнали една мини Ялта и вече са си поделили определени райони,включително от така наречения ЕС,за зони на влияние?!Особено в контекста на многото скорости,които Запана Европа си спретна,без да я е еня за нейната източна част,хеле пък за нас?!Да не мислиш,че въобще им пука за нашето мнение?Виж какво стана с Полша,при избора на Туск - теглиха майната на една Полша,дето е далеч над нас,а како остава за ***,като нас.Това е достатъчно показателно,какво представляваме и ние,останалите страни от източна Европа,че даже и тези от "Вишеградската четворка",които се свиха,като препикани и гласуваха избора на Туск - това говори ли достатъчно ясно,че от "Брюксел"(Западна Европа),са определили източноевропейските страни,само за едни територии,от които могат да си вземат,кавото си пожелаят и с които въобще да не се съобразяват!Може официално да не е обявяван федерализма на ЕС,но неофициално си върви и все повече в дълбочина федерализма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
е те мноо ясно че няма да им дадат нещо дет да се утрепят сами, на Иран също дадоха, днеска Иран са с тях ама утре не се знае знае ли се. Те и САЩа продават пушки като откачили на Камилария и не само на тях ама надали ще могат да сторят нещо на Израел. Те дори и тея калъфи (САЩ- Русия) си продават едни други чифтета и това го бях мернал някъде викам, "а тея не бяха ли смъртни врагове бе". Явно си делкат света под масата едните каквото имат и после оп и другите го имат, Китай митай Индия там разни чаршшафи те получават нещо с отминала годност. Забелязваш ли САЩа имат виенни сателити , тея летящи радари/самолети и руснаците само за 15г. ги имат и те, сега праели някакъв самолетоносач като тоя Нимиц Клас, чудно от къде ли са го видели и да знаят как да го напраят ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
дано си прав, друго не ми остава да кажа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
За това дето говориш сигурно са им продали от другите, ама няма да ни кажат официално. Така че не се притеснявай ;-)Тоя термин ми хареса: Terminal supersonic flight. Докато се обърнеш и си се изпържил. Даже няма да разбереш как си стигнал в рая/ада, кой за където са го записали.https://en.wikipedia.org/wiki/3M-54_Klub
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
1. България не е Кипър.2. Никой няма да стои безучастен да гледа тоя арогантен тур*чин ако тръгне да завзема чужди територии в посока към ЕС. Дори и Китай и Русия няма да се съгласят на подобно безумие. Пък те нека да си имат каквито си искат оръжейни системи стига да не са ОМП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
То това ПВО. Срещу танкове не работи. Ние самолети и без това нямаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още