IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът – спасението за гръцката икономика?

Прогнозите са, че през тази година 27,5 млн. души ще посетят южната ни съседка, а до 2021 година туристите вече ще бъдат 34,8 млн.

18:50 | 18.10.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Туризмът е "тигърът" на гръцката икономика, смята говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас, цитиран от гръцката информационна агенция Ana Mpa. Неговият коментар е свързан с доклад на PwC, представен на конференцията на Гръцката туристическа конфедерация (SETA).

Според данните към 2021 година броят на туристите, посетили южната ни съседка, ще се увеличи с 9 млн. до общо 34,8 млн. души. Съответно и приходите ще растат и ще надхвърлят 20 млрд. евро.

Приносът на туристическия сектор към гръцката икономика ще бъде в размер на 44 млрд. евро годишно.

Прогнозите сочат още, че през 2026 година туризмът ще допринася за 22% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция. 28% от заетите в страната ще бъдат заети в този сектор.

От SETA вече коментираха, че туристическият сезон на Гърция през 2016 година е спасен от резервациите, направени в последния момент. Туристите са били привлечени от по-ниските цени и специалните туристически пакети, отправени от фирмите в сектора.

Експертите очакват нов рекорд по отношение на туристите, но увеличените данъци поставят на изпитание сектора. За първи път от десетилетие Гърция ще запише повече туристи от съседна Турция – 27,5 млн. души ще посетят страната до края на годината, сочат прогнозите. Заради проблемите в Турция туристите там  през тази година намаляват до 26 млн.

През 2015 година директните приходи от туризма в гръцката хазна достигнаха 14,2 млрд. евро. От 2010 година има ръст от 40 на сто, а в същия период гръцката икономика се сви с 25 на сто, посочват още от SETA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Не давайте такива материали, защото понижавата самочувствието на нашия министър на туризма. Тя (и ББ) е толкова горда с направеното (смятай само от нея) за рекордния брой туристи тази година в БГ, който обаче е символичен за това, което става дума за Гърция.И нека си останем инат българи - въобще да не се учим от техния опит и ноу-хау.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Аха , с туризма ше си върнат борчовете и след двайсе годин ша са на печалба !Тука е като да кичиш умрелия или да черпиш пияния , се тая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още