IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Гърция процъфтява, но работещите в сектора страдат

Според германското списание Шпигел през 2017 г. на всеки грък се падат по трима туристи

11:09 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За фрапиращи случаи на трудова експлоатация в гръцкия туризъм наред с рекордните приходи от този сектор пише германското сп. "Шпигел" в репортаж, цитиран от в. "Прото тема".

Гръцкото издание отбелязва, че това е поредна публикация, след като преди дни първи канал на германската държавна телевизия ARD акцентирал в свой репортаж за тази тъмна страна от туристическата индустрия в Гърция. 

Гръцкият туризъм процъфтява, тази година се очакват 30 млн. туристи, повече отвсякога досега. Ако бъде разгледана статистиката, това означава, че през 2017 г. на всеки грък се падат по трима туристи, посочва "Шпигел".

Във връзка с това изданието цитира неотдавнашни изявления на премиера Алексис Ципрас пред хотелиери. 

"Ентусиазмът му е разбираем, туризмът се очаква да донесе тази година на Гърция приходи от 14 млрд. евро от чужбина - това е една значима подкрепа за оцеляването на разклатената от кризата гръцка икономика. Но цената за това се плаща от голяма част от над 340-те хиляди, заети в бранша", казва Кириакос Циаусис, председател на синдиката на работещите в туризма.

"Часовете работа са много, заплащането - малко. Много гърци работят незаконно, нямат осигурителна защита и могат лесно да бъдат уволнени. Рекордът и печалбите се дължат на работещи, подложени на експлоатация, мнозина от тях изнемогват от умора", допълва той.

Сп. "Шпигел" твърди още, че работещите се страхуват да говорят, а синдикатът им ги приканва да започнат стачки от утре. Според изданието това ще е първата стачка в гръцкия туризъм от 2012 година насам. 

"Условията на работа се влошават толкова рязко, че не можем повече да мълчим", казва пред списанието друг синдикален лидер - Панайотис Прундзос, който изказва надежда, че стачната борба на работещите в туризма ще се увенчае с успех.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още