IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е готова с мерките срещу руско продуктово ембарго

Петро Порошенко опдписа закона, с който Киев може да въведе контрамерки срещу неприятелски държави

22:24 | 29.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Украйна е готова с мерките срещу руско продуктово ембарго

Киев е подготвил мерки в отговор на въвеждането на продоволствено ембарго от Русия и отменянето на споразумението за свободна търговия от 1 януари 2016 г. Това заяви днес на годишна пресконференция украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС.

"Украйна вече е подготвила адекватен отговор - контрасанкции и на търговското ембарго, което Русия ще въведе, и на спирането на (действието на) споразумението за зона за свободна търговия в рамките на ОНД между Украйна и Русия", каза премиерът.

На 24 декември Върховната рада прие закон "За външноикономическата дейност", който дава правомощия на правителството на Украйна да прилага икономически санкции срещу Русия. По-конкретно правителството ще има право да въвежда забрана за външноикономически операции или да ги ограничава, а също да отменя митнически облекчения, припомня ТАСС.

Законът бе подписан днес от украинския президент Петро Порошенко, съобщи на сайта си Радата.

Малко по-рано на пресконференцията Яценюк отбеляза, че след подписване на закона правителството на Украйна ще приеме постановление за въвеждане на санкции срещу Русия.

Ембаргото върху вноса на храни от Украйна в Русия влиза в сила на 1 януари 2016 г., когато започва да действа и споразумението за свободна търговия между Киев и ЕС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
а леле майко с 50% инфлация и налагат Ембарго .... пичове са тея, нема спор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още