IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна приключва зимата с повече газ в хранилищата от очакваното

Транзитът на природен газ е обсъден на среща между еврокомисаря Марош Шефчович и руския енергиен министър Александър Новак

10:36 | 06.03.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинският газов оператор „Нафтогаз“ съобщи, че завършва зимния сезон с по-малък добив от очакваното от подземните газохранилища. От компанията дадоха сведения, че за зимния сезон 2016/2017 г. от хранилищата са изчерпани общо около 6,4 млрд. куб. м. Това е с 9% по-малко спрямо предходния зимен сезон.

По данни на компанията към края на февруари 2017 г. в газовите хранилища в Украйна има около 8,3 млрд. куб. м природен газ.

Украйна не купува газ директно от Русия от края на 2015 г. Тогава бяха въведени в експлоатация реверсивните газови връзки със съседните страни и Киев купува руски газ от Словакия, Полша и Унгария.

Руската страна на няколко пъти коментира своите опасения за транзита на газ за Европа на фона на по-малките количества синьо гориво, които Украйна нагнети в хранилищата си в края на 2016 г. 

Тази зима ЕС, Русия и Украйна не постигнаха споразумение за гаранция на транзита на природен газ, както се случваше в годините след началото на конфликта между Киев и Москва. Въпреки всички опасения, изказвани от „Газпром“, транзитът през Украйна не беше засегнат и в най-студените зимни дни.

Транзитът на природен газ от Русия до ЕС през Украйна през този зимен сезон е бил и основната тема на разговора между комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и руския енергиен министър Александър Новак. Това става ясно от съобщение на сайта на руското енергийно министерство.

Двамата са разговаряли в рамките на провеждащата се в Хюстън енергийна конференция CERA Week 2017.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Точно така - всяка година консумацията ще пада с по 10, че даже и с повече проценти! И консумацията на електроенергия пада и ще хада, както върви, и от въглищата ще се откажат... Ние сме минали по този път и ги разбираме нещата. Това са все симптомите на една интегрираща се в ЕС, или казано на френски - затихваща икономика в една ничия държава... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Украинският газов оператор Нафтогаз не съобщава...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Купен или откраднат е въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Де го оня дето смяташе наличностите в украинските хранилища и изчисляваше кога ще свършат, кога ще почнат да крадат, и кога руснаците ще спрат транзита..?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още