IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се похвали, че е спечелила арбитражно дело срещу "Газпром"

Съдът в Стокхолм е забранил клаузата "take or pay", коментират от "Нафтогаз", а от "Газпром" отчитат, че това не е крайното съдебно решение

16:40 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинската "Нафтогаз" съобщи, че Стокхолмският арбитражен съд се е произнесъл в полза на Украйна в едно от делата срещу "Газпром". Съдът е обявил за незаконна клаузата "take or pay", според която Украйна трябва да заплати за предварително заявени количества природен газ дори и да не ги ползва.

Клаузата е типична в договорите за доставка на руската компания.

Коментарът на "Газпром" по повод изявленията на Киев е, че това не е крайно съдебно решение, предаде Ройтерс.

От 2014 г. Украйна и Русия взаимно подават искове в арбитражния съд в Стокхолм за неизпълнени задължения. Стойността на тези искове е за милиарди долари. От края на 2015 г. Киев спря да купува газ директно от Русия, което накара Москва да активира спорната клауза и да представя сметка за неизползвания, но записан в договорите за доставка газ, които са до 2019 г.

Така се оказва, че според руските сметки "Нафтогаз" дължи на "Газпром" 34,5 млрд. долара и руската компания ги изисква чрез арбитража.

Украинската компания пък е завела искове на стойност малко над 30 млрд. долара. В допълнение има още един иск за увеличени такси за транзит на газа за Европа, който все още е в процес на разглеждане.

В Киев вече празнуват победата, допълва още Ройтерс. Президентът Петро Порошенко отбелязва, че това е важна стъпка за енергийната независимост на страната. Той беше категоричен, че Украйна ще си остане сигурен транзитен път на руския природен газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още