IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще има достъп до норвежки газ през 2022 г.

Страната не купува газ директно от Русия от ноември 2015 г.

12:43 | 12.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2022 г. Украйна ще има пряк достъп до норвежки природен газ, смятат в Киев. За тази възможност съобщава във Facebook Максим Беляевский, който е съветник на украинския енергиен министър.

В социалната мрежа Белявский публикуваМеморандум за сътрудничество,  подписан на 9 юни от премиерите на Полша и Дания за изграждането на интерконектора Baltic Pipe. Според него това ще даде възможност на Украйна да купува норвежки природен газ.

Новата газова връзка се изгражда в изпълнение на плановете за европейски Енергиен съюз, е записано още в меморандума за сътрудничество. Като цяло чрез документа двете страни работят за диверсификацията и сигурността на газовите доставки за целия регион на Централна и Източна Европа.

От ноември 2015 г. украинската „Нафтогаз“ спря да купува руски природен газ директно от „Газпром“. Украйна обаче се снабдява с нужната суровина чрез интерконекторни връзки с Унгария, Полша и Словакия. Руската страна заведе дело в Арбитражен съд за заявените, но незакупени количества природен газ по договора с Украйна, който е до 2020 г. Киев обаче има контраиск срещу клаузата take or pay, по силата на която Москва очаква милиарди от Украйна.

Според украинската страна съдът се е произнесъл в тяхна полза, но официално делото все още продължава.

Русия от години алармира за заплаха за газовите доставки за Европа, макар и да признава, че на този етап Украйна не е отбивала от транзита, включително и през студените зимни месеци, когато имаше опасения дали ще стигне газът, нагнетен в хранилищата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 6 години
До 2022 на какво ще я карат - на газ от фикалните отпадъци ли?Не е смешно, но тези постепенно угасват и като икономика и като държава. Пробелема е, че ние сме вързани с тях като с пъпна връв. Когато през 2019 заработи ТУРСКИ ПОТОК , рашките ще затегнат крана не само за Украйна, но и за нас. Откъде ние ще получаваме газ?От Бойковия Хъб може би!Ха дано , ама надали.Назидателно рашките са ни закачили да плащаме ТРАНЗИТНИ такси не само на турците , но и на византийците. Голямо клатене ще ни клатят и едните и другите. С икономиката ни е свършено!НАПРАВИХМЕ СИ ХАРАКИРИ, каквото никой дори не е мечтал. Еми честито.На това някои му казват ДЕВЕРСИФИКАЦИЯ на РУСКИ ГАЗ!По тъпо от това не може да бъде.НАИСТИНА ЛИ СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ ИЛИ ЗА ТАКИВА НИ ВЗЕМАТ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
ми укрите да се опраат руснаците за нас им дреме, че сме европейско-лоялни, но за тия дет са тяхна кръв и дет са продали тяхната територия, после ше има много утрепани ама мнооо в чували независимо къде по света ..... Как скиваш за тоя Яйценюката ни звук ни стон, ако не копа вече с некоя кирка в Сибир или да се е самоубил с 20 куршума в тиквата на некой остров .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Реват, защото норвежците ще им го пускат по норвежки цени, а Норвегия е страната с един от най-високите стандарти на живот, който трудно се поддържа с ниски продажни цени на газа.Порошенко няма да го издържат още дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ми супер ето Демокрация .... тогава ко риват, че им спират транзита със СП2 ей от Норвегия да им пуснат транзит ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Смешници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още