IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите европейски борси затвориха на червена територия

Секторът на здравеопазването записа загуби, след като Moody`s промени перспективите си за фармацевтичната индустрия

19:34 | 03.03.16 г. 1
Водещите европейски борси затвориха на червена територия

Всички водещи европейски борси затвориха сесията в четвъртък на червена територия, съобщава CNBC. Инвеститорите не обърнаха внимание на известното стабилизиране на петролните пазари по време на сесията.

Влияние на търговията днес обаче оказа представянето на компаниите от сектора на здравеопазването. Като цяло секторът загуби 2,4% днес в резултат от решението на Moody`s да намали перспективите пред фармацевтичната индустрия от "положителни" към "стабилни".

Най-потърпевш от това се оказа швейцарската Roche, чиито акции поевтиняха с 4,66% до цена от 251,50 франка за брой. На червено затвориха и AstraZeneca, както и Shire.

Паневропейският Stoxx Europe 600 записа спад на стойността си от 0,45 на сто до 339,45 пункта. Повечето сектори, част от индекса, затвориха със загуби.

По-ограничени са загубите за френския CAC40 - в рамките на 0,2% до 4 416,08 пункта. Германският DAX затвори сесията с намаление от 0,25 на сто до стойност от 9 751,92 пункта.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, финишира на ниво от 6 130,46 пункта или намаление от 0,27 на сто.

Цената на петрола се колебае между ръст и загуба от началото на търговията днес. Европейският Brent поевтинява минимално до ниво от малко под 37 долара за барел при затварянето на европейската търговия. Лекият суров петрол поскъпваше с 1% до цена от 35 долара за барел. В последните минути тенденцията се обърна и цената на американския сорт падна под това ниво.

Тези колебания обаче не се отразиха върху представянето на петролната компания Tullow Oil, която записа ръст на цената на акциите с 9% до 194,20 паунда за брой.

Минни компании също записаха ръстове, след като инвестиционни банки повишиха своята оценка за книжата им. Така акциите на Glencore поскъпнаха с 5,6% до цена от 143 паунда за брой.

Инвеститорите обърнаха внимание и на някои корпоративни отчети. Акциите на Adidas например поевтиняха с 2% до цена от 96,88 евро за брой, след като съобщи за загуба от 44 млн. евро за последното тримесечие на 2015 година, което се оказа повече от очакваното от пазарите.

На обратния полюс пък беше представянето на Aggreco, чиито акции поскъпнаха с 12,5%, макар и британската компания да съобщи за спад на печалбата преди облагане с данъци през 2015 година. Ръководителят й обаче увери инвеститорите, че производителят на оборудване за енергийната индустрия е напът да осъществи плановете си да спести 80 млн. паунда до 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още