IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимоотношенията между Рим и Брюксел се обтягат

Италия разгласява поверително писмо, изпратено от Европейската комисия, касаещо бюджетната дисциплина на страната

22:07 | 23.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Взаимоотношенията между Рим и Брюксел се обтягат

Европейската комисия (ЕК) моли Италия да съобщи най-късно до петък как ще избегне нарушаването на бюджетните правила на Европейския съюз (ЕС). Това става видно от поверително писмо, публикувано от италианското финансово министерство, станало причина за обтягане на отношенията между Рим и Брюксел, пише Financial Times.

В писмо до министъра на финансите на Италия Пиер Карло Падоан вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен отбелязва, че италианският бюджет за 2015 г. ще наруши европейските изисквания на Пакта за стабилност и растеж, защото във финансовия план не се залага достатъчно бързо понижение на структурния дефицит.

Катайнен иска обяснения от Падоан за това как „Италия ще гарантира, че ще изпълни напълно изискванията по отношение на бюджетната политика“. Вицепрезидентът на ЕК притиска италианското правителство да даде отговор до 24 октомври, петък.

Въпреки че дефицитът на Италия – за разлика от този на Франция – се очаква да бъде под границата от 3% от брутния вътрешен продукт, наложена от ЕС, понижението на структурния дефицит на страната – при който се взимат предвид икономическите цикли – ще бъде незначително.

Италия е една от петте страни - заедно с Франция, Австрия, Малта и Словения, които тази седмица получиха предупреждение от Брюксел, че ще нарушат изискванията на ЕС за бюджетната дисциплина.

Решението на Италия да публикува писмото от Катайнен, което се описва като „строго поверително“, разстрои ЕС и увеличи напрежението преди 20 октомври. Това е крайният срок, до който Брюксел трябва да получи италианския бюджет или да го върне за ревизии.

„ЕК не одобрява факта, че писмото стана публично достояние. Одобряваме консултациите... искаме да проведем тези разговори в среда на взаимно доверие“, коментира предишният президент на ЕК Жозе Мануел Барозу.

В четвъртък бюджетът на Италия получи подкрепата и на централната банка.

„Имайки предвид продължителността и дълбочината на рецесията, решенията на правителството изглеждат оправдани“, пише финансовата институция в октомврийския си икономически бюлетин.

Ако Брюксел не одобри бюджета на Италия, премиерът Матео Ренци ще трябва да съкрати допълнителни разходи от вече съгласуваните 15 млрд. евро или да намали сумата на данъчните облекчения за компаниите и домакинствата в размер на 18 млрд. евро, както е планирал.

От Министерството на финансите на Италия вече потвърдиха, че ще представят пояснения до петък, каквито са изискванията в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Какъв е проблема на Брюксел, че е разгласено? Нали уж са висш орган на демокрацията, а всичко се случва скрито покрито и с ултиматуми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още