IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Тръгна търгът за полагането на тръбите за „Северен поток“ 2

Бъдещето на газопровода още не е ясно на фона на силната съпротива на някои европейски държави срещу него

11:46 | 25.11.16 г. 4
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. Снимка: <em>Газпром</em></p>

Проектът "Северен поток". Снимка: Газпром

Швейцарската Allseas Group и италианската Saipem ще участват в търга за изпълнител на полагането на тръбите на „Северен поток“2, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници. Въпреки че съдбата на проекта  все още не е ясна, дъщерното дружество на „Газпром“ - Nord Stream 2, е обявило търга и търси изпълнител на поръчката.

От „Газпром“ отказват коментар на информацията и пренасочват въпросите към Nord Stream 2, а оттам обясняват единствено, че работата по проекта върви по график, допълва изданието.

Желаещите да изпълнят строителните работи на германска територия трябва да подадат документация до 9 януари 2017 г., а на руска – до 30 януари, посочва още изданието. Очакванията са в търга да участват специализирани фирми за полагане на търби под морското равнище, като френската Technip и три холандски компании – Bokalis, Van Oord и  Royal IHC.

За руската част от проекта ще наддават руски компании.

На този етап обаче за разширението на „Северен поток“ няма ясна позиция в ЕС. Проектът се приема от Германия, но среща яростна съпротива в Полша и други държави от Централна и Източна Европа. Според WSJ българският премиер Бойко Борисов също е настоявал пред германския канцлер Ангела Меркел да спре реализацията на „Северен поток“ 2. 

Европейските институции също се опасяват, че газопроводът ще повиши зависимостта на Европа от руския природен газ.

Позицията на Меркел е, че тръбите могат да бъдат положени, ако бъдат изпълнени изискванията на европейското законодателство. Русия обаче изпитва трудности в това отношение. Проектната компания Nord Stream2 остана собственост само на „Газпром“, след като Полша отказа да регистрира съвместното дружество между руската компания и западните й партньори в проекта – OMV, Shell, Wintershall, Engie и Uniper.

Акционерите в дружеството си дадоха срок от няколко месеца, за да излязат от тази ситуация, както и да намерят финансиране за проекта. На този етап се очаква реализацията на „Северен поток“ 2 да струва около 8 млрд. евро.

Проектът за нов газопровод по дъното на Балтийско море повтаря маршрута на сега функциониращия „Северен поток“. Предвижда се изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Основната цел на Русия е заобикалянето на Украйна, през чиято територия в момента реминава транзита на синьо гориво за Евроа, мотивирано от остарялата газопреносна мрежа на страната.

Газът от четирите тръби по дъното на Балтийско море може да бъде доставен към Западна Европа чрез връзките на германската газопреносна мрежа с останалите държави от общността. Чрез газопровода OPAL пък суровината може да достигне и до държавите от Централна Европа, които сега получават газ през Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
охоо добър ден аз съм ваща леля, нали Ю.Патока беше вреденза нас, за да не сме зависими от руската газ еми ето готово не сме "зависими" от нея докато швабосите обаче предпочитат да са зависими ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
ACA
преди 7 години
И Северен и Южен поток са Русия - > Европа.Защо за Германия може, а за България не може?Това двоен стандарт ли е или какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
d333
преди 7 години
Значи при "Южен поток" системата е Русия->море->страна от EU. При "Северен поток" е пак същото. Значи за Германия може, за нас не... Да ви пиkая на лицемерието ти, Меркелице.... Е затова няма да просъществува дълго този съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още