IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Научни изследвания" е работил непрозрачно, обяви новият управител

Ще се прави инвентаризация на сключените досега договори

17:12 | 07.09.15 г.
Фонд "Научни изследвания" е работил непрозрачно, обяви новият управител

Фонд "Научни изследвания“ работи непрозрачно, заради което възникват подозрения за корупция и конфликт на интереси. Това каза пред БНР новият управител на Фонда Геновева Жечева, която бе назначена на 4 август.

Тя коментира, че е заварила недостиг на кадри, недостатъчно квалифициран персонал, недобре подредена документация, липса на протоколи на Изпълнителния съвет, които се качвали направо в сайта, без да отидат в деловодството, както и счетоводна система, която не се поддържа добре.

Геновева Жечева допълни, че от 2008 до 2011 година Фондът не е бил регистриран за държавни помощи и затова всички конкурси, на практика, са незаконосъобразни. По думите й това означава, че трябва да бъдат преразгледани всички договори, преди да се финансират на втори етап, за да е сигурно, че не се нарушава Законът за държавните помощи. В противен случай Европейската комисия може да санкционира България. 

„Все още не е започнал, защото всичко това трябва да мине и през одит. В момента се работи най-вече по насоките за следващия конкурс. Ще се прави инвентаризация на всички договори, ще бъдат прегледана документацията и състоянието по договорите“, обясни Жечева.

Тя посочи още слабости в работата на Фонда - забавя се разглеждането в Изпълнителния съвет на предложения на проекти, които са оценени избирателно. Оттук идват съмненията за непрозрачност, корупция и конфликт на интереси. В момента се работи по препоръките на Министерството на финансите, за да се отстранят всички слабости.

Жечева допълни, че нова конкурсна сесия ще бъде обявена до края на септември или в началото на октомври. Учените могат да започнат да готвят своите проекти. Конкурсът ще бъде за фундаментални изследвания и стриктно ще се следи проектите да са именно такива. Максимално ще се избегне конфликтът на интереси, като се привлекат максимално голям брой външни оценители, включително от Еврокомисията.

За да се промени основно структурата на Фонда, е необходима законова промяна, каза тя.

Припомняме, че от години около Фонда има скандали заради съмнения за подбора на проектите, които получават финансиране.

Скоро Сметната палата представи изводите от одит – че Фондът не е управляван ефективно.

Бившият шеф на Фонда Николай Христов беше арестуван за убийство, извършено на 14 юли. Адвокатите му твърдят, че е станала злополука.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още