IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надя Данкинова: Фонд ФЛАГ ще продължи да финансира общините с европроекти

С търговските банки е договорено финансиране до 2023 г., заяви изпълнителният директор на Фонда

10:53 | 21.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фонд ФЛАГ ще продължи да финансира общините с европроекти на ниски цени. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Надя Данкинова, изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ,  който от 2007 г. е създаден като финансов инструмент за кредитиране на европроектите на местната власт.

Тя посочи, че от 2009 г. до края на 2015 г. с 30 млн. лева собствен капитал фондът е успял да привлече финансиране от търговските банки и да финансира 900 проекта. Така той е предоставил заеми за 1 млрд. лева, а с този ресурс са изпълнени проекти за 5,5 млрд. лева. 

От тези 900 проекта е имало такива за градско развитие, за екологична инфраструктура, проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и по трансграничните програми.

За да се изпълнят проектите по договори за безвъзмедна помощ са необходими мостово финансиране и средства за собственото участие на местната власт, припомни експертът. По думите й проектите през изминалите години са били кредитирани със средна лихва около 4%, но при рисковите проекти със сигнали за корекции заемите са били по-скъпи.

Сега, по думите й, Фондът е договорил финансиране на ниски цени през търговските банки до 2023 г.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още видеа на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още