IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречиствателната станция на "Златни пясъци" ще бъде модернизирана до 2 г.

Изпълнението на проекта стартира до няколко дни, каза кметът на Варна Иван Портних

14:10 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ремонтът на пречиствателната станция на "Златни пясъци" може да приключи до началото на лятото на 2019 г. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних пред журналисти при представянето на проекта в общината, предава БТА.

Той припомни, че заради опазването на морето през 2014 г. е осъществено дълбоководно заустване на отпадните води в комплекса. Реализацията на настоящия проект ще гарантира подобряването на условията за развитие на туристическия сектор и намаляването на замърсяването в Черно море, посочи кметът.

Реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция в комплекс "Златни пясъци" е на обща стойност над 37,1 млн. лева.

Финансирането за строителните дейности е осигурено по оперативната програма "Околна среда". Разширяването на станцията ще позволи капацитетът й да достигне до 72 хил. души през лятото и 18 хил. през зимата. В момента пречиствателната станция в комплекса може да обслужва около 20 хил. жители. 

Съоръжението ще пречиства отпадните води включително от азот и фосфор.

В рамките на проекта ще бъде рехабилитирана и разширена и канализационната мрежа в местността "Ален мак", допълни Портних. Предвидено е изграждане на четири главни битови канализационни клона. Общата дължина на мрежата, която ще бъде изградена и реконструирана е приблизително 5 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още