IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлин Танчев: Не малките ВЕИ централи са големият проблем на енергетиката

"Фрапантни цифри" са потънали в енергетиката, но от проекти като АЕЦ "Белене", каза депутатът

10:04 | 31.05.16 г. 1
Светлин Танчев: Не малките ВЕИ централи са големият проблем на енергетиката

По отношение на малките ВЕИ централи държавата дава лоши сигнали към инвеститорите и им показва, че може едностранно да променя условията за бизнес. Това каза депутатът от Българския демократичен център и председател на парламентарната комисия по еврофондовете Светлин Танчев пред БНР.

Неговият коментар е свързан с казуса с малките централи, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници, които са получили двойно субсидиране - от една страна те са изградени със средства от еврофондове или друга програма за подпомагане, а от друга - имат преференциална цена, определена от енергийния регулатор.

Това е станало възможно заради пропуск в законодателството, регулиран през миналото лято. С промяна бяха намалени изкупните цени на тези централи.

Собствениците на малките ВЕИ централи обаче предупредиха, че заради промените са изправени пред фалит и не могат да изпълнят ангажиментите си към ДФ "Земеделие". Ако те прекратят своята дейност,  държавата трябва да върне на Брюксел около 100 млн. лева, които са отпуснати за проектите по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), посочи днес Светлин Танчев.

Депутатът каза още, че става въпрос за 274 централи, които произвеждат под 1% от цялото производство на "алтернативна енергия". Тяхната цена не е 600 лева за мегаватчас, каквито твърдения се тиражираха, а дори някои производители продават под производствените им разходи. Според депутата този сектор не може  да бъде обвиняван за "изтичането на милиарди от енергетиката".

Танчев посочи, че "фрапантни цифри" са потънали в този сектор, но с проекти като АЕЦ "Белене", а в момента държавата се е съсредоточила срещу най-уязвимата група.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още