IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъснява реализацията на европроекти от новия програмен период

Отворените програми със заявен интерес от бизнеса трябва да бъдат удовлетворени по-бързо, за да влязат свежи пари в икономиката, според консултант

10:51 | 23.09.15 г.
Закъснява реализацията на европроекти от новия програмен период

България закъснява с реализацията на европейски проекти от новия програмен период 2014-2020 г., коментира Кристина Цветанска, председател на Асоциацията на консултантите по европейски проекти пред БНР.

Цветанска смята, че целите по проектите са формулирани прекалено общо. От страна на Европейската комисия (ЕК) има "лицемерничене" за това как правилата по изразходване на средствата ще се опростяват, защото всъщност това не е така, допълни тя.

Цветанска напомни, че идеята на европрограмите е да подпомагат реалната икономика, но това може да стане, ако парите идват навреме, а не със закъснение. Единственият начин за противодействие на забавянето в момента е по отворените програми, по които има заявен интерес от страна на бизнеса, заявките да бъдат удовлетворени по-бързо, за да влязат свежи пари в икономиката.

При прилагането на европрограмите трябва повече да защитаваме националните си интереси, каза още Цветанска. Тя напомни, че в крайна сметка това са наши пари, средства на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), и затова трябва да отстояваме повече националните си интереси при разходването им.

„В момента нямаме проекти, които да се изпълняват по новите правила за новия програмен период. Това е причината да се забави стартирането на изпълнението на проекти с близо две години“, обясни експертът. Тя уточни, че много дълго на европейско ниво институциите не са могли да се разберат за целите за новия програмен период, това се е отразило на регламентите и целият процес се е забавил много.

Проблемът в България идва и от това, че липсва дългосрочна институционална памет в управляващите органи, допълни консултантът. Това е поради честите смени в ръководствата на програмите. Всяко следващо управление тепърва започва да се учи, отчете Цветанска.

„В България се опитваме да решаваме всички наболели проблеми само с европейски средства, което не би следвало да е по този начин“, каза тя и даде пример със земеделския сектор. По думите й години наред се опитваме само чрез инвестиции чрез Програмата за развитие на селските райони да решим проблемите в селското стопанство, а секторът всъщност имат нужда от оперативни средства.

„Трудно полагаме целите си и трудно ги постигаме“, обобщи експертът. Според нея ако търсим европейска цел, която не е в съзвучие с нашите цели, няма как да изразходваме средствата.

Цветанска не е убедена, че закон за еврофондовете ще реши проблемите при реализацията на проектите. За нея важното е да прилагаме правилата правилно, защото иначе законът ще остане във въздуха, важни са нормативните актове, подчерта Цветанска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още