IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един творец превръща пекинския смог в диаманти?

Иновацията може да помогне за създаването на уникални бижута

11:07 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пекин може да направи нова крачка напред в преодоляването на лошата си репутация заради смога и замърсяването на въздуха, създавайки иновативни бижута благодарение на всичко това, пише Bloomberg.

Холандският дизайнер Дан Роусехарде е създал кула, която пречиства въздуха от смог. Тя е наречена „Smog Free Tower” и е поставена в китайската столица. Използвайки процес на йонизация, кулата улавя малките частици, замърсяващи въздуха, и ги филтрира.

Тъй като повече от 40 на сто от събраното е въглерод, творецът решава да го използва за иновация. С помощта на високо налягане той превръща веществото в диаманти, които могат да се продават като бижута.

Високата 7 метра кула в момента работи. И тъй като Китай инвестира все повече средства в намаляване на замърсяването и подобряване на качеството на живот, Роусхарде планира да постави стотици такива кули в страната.

"Може да се каже, че това е най-големият абсорбатор на смог в света“, коментира той пред Bloomberg Television. “Китай ще инвестира милиарди долари в борбата със смога. Те правят това вече, а ние определено ще сме част от този процес“.

Как изглежда кулата, която пречиства въздуха в Пекин, вижте в нашата галерия. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още