IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple харчи най-много за обратни изкупувания на акции сред компаниите в S&P 500

Моделите iPhone на технологичния гигант се търсят много повече в сравнение с очакванията на анализаторите

15:14 | 20.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Технологичната компания е похарчила 17 млрд. долара през третото тримесечие.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Технологичната компания е похарчила 17 млрд. долара през третото тримесечие. Снимка: Ройтерс

Ако трябва да се открои една основна тема, която би описала годината за Apple, това е, че през 2014 г. технологичната компания най-накрая започна да използва колосалния размер на свободните си парични средства, пише MarketWatch.

След кратък натиск от инвеститора Карл Айкън през април Apple увеличи размера на своята програма за обратно изкупуване на акции до 90 млрд. долара.

Най-новите данни на FactSet показват, че през 2014 г. Apple е била компанията, която е отделила най-много средства за обратни изкупувания на свои акции. Технологичният гигант е похарчил повече от 56 млрд. долара, съдейки по 12-месечната плъзгаща се база до края на третото тримесечие. Сумата е с близо една трета по-голяма от похарчените от IBM 19,2 млрд. долара.

Само през миналото тримесечие Apple изкупи обратно свои акции за 17 млрд. долара, което е ръст от 240% на годишна база. Това се явява втората най-голяма сума, похарчена за обратни изкупувания за тримесечие от една единствена компания в състава на широкия индекс S&P 500 от 2005 г. насам, откакто FactSet събира данни. Сумата е втора по големина, но след собствения рекорд на самата технологична компания, тъй като Apple изразходи 18,6 млрд. долара през първото тримесечие на годината като част от своята програма.

Според анализатора в Morningstar Брайън Колейо, въпреки че не е изненадващо, че компанията с най-висока стойност в света оглавява подобна класация, имайки предвид огромния размер на свободните й средства, той смята, че обратните изкупувания недвусмислено са допринесли за доброто представяне на акциите на компанията през 2014 г.

Имайки предвид сплита на ценните книжа в съотношение 7 към 1, осъществен по-рано през годината, акциите на Apple поскъпват с повече от 43% за последните 12 месеца.

Apple е най-голямата компания в света по размер на пазарната капитализация, възлизаща над 700 млрд. долара. Капитализацията е близо два пъти по-голяма от тeзи на Microsoft и Exxon Mobil.

Всички компании в състава на S&P 500 похарчиха 143,4 млрд. долара за обратни покупки само през третото тримесечие и 567,2 млрд. долара през последните 12 месеца. Това е ръст от 16% от 27% на годишна база, съответно. Apple допринася за покачването с 11,8% и с 8,1%, съответно.

Неустоимият апетит за печалби на Карл Айкън е задоволен само отчасти. През октомври милиардерът изпрати още едно писмо до изпълнителния директор на Apple Тим Кук, в което заявява, че цената на акциите би могла да бъде по-висока, ако Apple похарчи 100 млрд. долара за обратни изкупувания. Тази сума би представлявала 64% от общите парични и еквивалентни на кеш средства на Apple на стойност 155 млрд. долара.

Освен това търсенето на мобилните телефони iPhone на Apple се оказва над очакванията на инвеститорите и анализаторите, като то е особено високо в Китай и Бразилия, сочат данни на Morgan Stanley.

По изчисления на анализатора в банката Кейти Хъбърти търсенето се равнява на 67 млн. устройства за тримесечния период, приключил този месец. Цифрата е над очакванията на запитаните от Wall Street анализатори за продажби на 63 млн. броя и над прогнозите на редица инвеститори, които смятат, че покупките ще са за около 65 млн. долара.

Търсенето в САЩ е напът да съвпадне с годишните оценки на Morgan Stanley. Но във втория по големина пазар за моделите iPhone на Apple – Китай, растежът на търсенето е близо тройно в сравнение със средното за света. В Бразилия положението също е над глобалния тренд, докато търсенето в Япония и Франция е малко под него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
тея Apple където се дуят, че имали капитал колкото целия руски пазар сега ше ги видим след 2-3г. Аз не знам колко тряя да си *** да си изкупуваш акциите вместо да правиш нещо ново ?! Мда акциите са са на горе аааа после? Като само стоят на стари лаври просто си заминават кат пичове ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още