IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Apple да достигне това, което никоя друга компания не е правила?

Пазарната капитализация от 1 трлн. долара изглежда все по-реална

14:48 | 30.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните няколко седмици поне петима анализатори са обновили прогнозите си за оценка на Apple. Въпросът, който стои пред Wall Street, е дали тя е най-скъпата компания в света.

Междувременно акциите на Apple достигнаха рекорден връх от 117,57 долара, преди да затворят при цена от 116,31 долара. Тази цена дава на Apple пазарна капитализация от 680 млрд. долара, което е повече от Microsoft, Amazon, Netflix и Twitter, взети заедно. Въпросът е колко ще спечели Apple от всичко това и колко дълго ще продължи тази тенденция на пазара.

Списание Forbes изследва някои от тенденциите, работещи за и против успеха на компанията и се опитва да отговори на най-интересния въпрос в момента – може ли Apple да се превърне в първата компания на стойност 1 трлн. долара.

Руската революция

Преди няколко седмици статуя на Стив Джобс беше съборена в Русия, след като Тим Кук потвърди, че е гей. Е, кармата е нещо забавно. В момента Apple е по-ценна от цялата руска борса. Разбира се, това не се дължи на антигей политиката на Владимир Путин, а на комбинацията от срива на рублата, падането на цената на петрола, както и общото лошо управление на руската икономика. И все пак трябва да се отбележи, че една американска фирма, която беше пред фалит в края на 90-те години, сега струва повече от всички компании в Русия, пише Forbes.

Да си спомним 90-те години

Говорейки за 90-те - тогава Microsoft беше на върха и отчасти спаси Apple чрез инвестиция в размер на 250 млн. долара. Тази сума беше нищо за производителя на софтуер, който на 30-и декември 1999 г. достигна стойност от 619 млрд. долара. Въпреки че изглежда така, сякаш Apple лесно засенчи Microsoft, трябва да се има предвид, че дори относително малката инфлация през последните 15 години има значение. Тогавашните 619 млрд. долара днес се равняват на 882 млрд. долара.

Балонът. Част II

Сривът на Nasdaq, който последва през 2000 г., накара много хора да се притесняват от възможно повторение на сценария. Шефът на Business Insider Хенри Блоджет нарича тогавашните акции „фантастично скъпи“. Но в сравнение с 90-те години, книжата на повечето големи технологични компании не са толкова скъпи. Един от измерителите на пазарната оценка е съотношението цена/печалба на S&P. В момента то е 19,27. Apple, Microsoft и Qualcomm са под средното ниво. Google е над него, но със своите 29 пункта е доста под резултата на Microsoft от 1999 г. Както изглежда, този път нещата са различни.

Атаката на Nasdaq

Въпреки че Dow и S&P продължават да достигат исторически върхове, единственият индекс, който не го прави, е Nasdaq. На 10-и март 2000 г. той затвори при 5049 пункта, а в момента е с около 300 пункта под този резултат. Въпреки това изглежда изключително близо до тези стойности благодарение на множеството компании, включени в него. В Nasdaq влизат някои от най-ценните компании, включително Facebook, Google, Qualcomm, Intel и Cisco.

Последна актуализация: 15:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още