IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск мечтае за колонизация на Марс

SpaceX планира да построи огромни космически кораби, които могат да транспортират най-малко 100 души

09:15 | 28.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск по време на Международния конгрес на астронавтите в Гуадалахара, Мексико.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск по време на Международния конгрес на астронавтите в Гуадалахара, Мексико. Снимка: Ройтерс

Частната космическа компания SpaceX си постави за цел да колонизира планетата Марс. В крайна сметка все някога Земята вече няма да е обитаема, а след това хората трябва да имат алтернативи, заяви главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск по време на Международния конгрес на астронавтите в Гуадалахара, Мексико. „Човечеството трябва да стане мултипланетарен вид", смята той.

Според Мъск на първо време следва да бъде редуцирана цената на едно пътуване до Марс. За тази цел SpaceX планира да построи огромни космически кораби, които могат да транспортират най-малко 100 души и големи количества материали. В допълнение космическите кораби трябва да могат да се използват повторно и да се зареждат и презареждат в орбита, предава Bloomberg.

Според Мъск Марс бил подходящ за колонизация, защото там достига слънчева светлина и има атмосфера. Продължителността на един ден е сравнима с тази на Земята и е възможно да се отглеждат растения.

Първоначално SpaceX възнамерява да прати безпилотен космически кораб до Марс. След 2025 г. се очаква и първите хора да пътуват до Червената планета. Около един милион души могат да живеят на Марс в обозримо бъдеще, заяви Мъск. „Това ще е едно голямо приключение“, добави той.

Новият междупланетарен кораб ще е по-голям от най-мощната ракета, която САЩ са създавали досега – Saturn V. С нея австронавти достигнаха до Луната. На стартовата площадка той ще се извисява на 122 метра и ще има 3,5 пъти по-голяма маса и 3,6 пъти по-голяма тяга при старта от Saturn V.

Предвижда се резервоарите да могат да се зареждат в орбита, а на Марс да се произвежда и гориво за обратното пътуване. Без зареждане в орбита ще е нужна 5-10 пъти по-голяма ракета и по-високи разходи. Без създаването на гориво на Червената планета при старта от Земята ще трябва да се изстреля до 5 пъти повече маса, поясни Мъск.

Космическият апарат ще се захранва по пътя със соларни панели с мощност 200 киловата. Той ще е висок почти 50 метра, с диаметър 17 метра и ще пренася до 450 тона. Далечната цел е да се постигне пренос до 100 души на кораб.

Според отдалечеността на Марс от Земята пътуването ще отнема средно по 115 дни. По думите му най-кратко би било то през 2035  г. (80 дни), а най-продължително през 2027 г. - 150 дни. В следващите 5-6 години ще се затвори „прозорецът" за по-кратки пътувания, като те биха отнемали 90 дни, но от 2022 г. срокът се увеличава с още месец.

По отношение на разходите Мъск обясни, че ако се следва моделът на национална политика и бюджетни програми на САЩ, днес изпращането на човек до Марс би струвало около 10 млрд. долара на астронавт. За да се колонизира планетата обаче, цената трябва да падне до тази на средна къща в САЩ., т.е. около 200 хил. долара. Според амбициозните планове на компанията след това ще е възможно да се поддържат ниски разходи от 140 хил. долара (124 хил. евро) на човек.

За да илюстрира, че с кораб за многократна употреба цената може да се свие с 5 млн. процента, Мъск използва като пример пътуване с Boeing 737. Една подобна машина струва 90 млн. долара и транспортира 180 души. Ако се използваше само за един полет от Лос Анжелис до Лас Вегас, то билетът би излизал по 500 хил. долара на човек. Понеже обаче самолетът извършва много полети, днес може да се намерят билети за по 43 долара заедно с таксите и данъците, а горивото излиза по 10 долара на пътник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 7 години
мръсен утопист,тръгвай на марс още утре. кво си седнал да смучеш ресурси с твойте небивалици?ЗЕМЯТА Е НОМЕР ЕДНО! СИЧКИТЕ ЛУДИ НА МАРС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Да бе , до Луната не сме отишли още...хеле па Марс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
chimney
преди 7 години
малко по малко, ракетка по ракетка и ще си ходим на гости на съседната планета след 20 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Стига е мечтал - да пали ракетата и да отива :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още