IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung е заплашен от продължително увреждане на имиджа

Ще успят ли корейците да се изправят на крака след провала? Анализатори от Fitch Ratings представят своята оценка

17:04 | 16.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поражението с  Galaxy Note 7  ще коства доста пари на Samsung. Но разходите за връщането от пазара вероятно ще са по-малкият проблем за лидера на пазара на смартфони, смятат анализаторите на агенцията за кредитен рейтинг Fitch. Според тях Samsung е заплашен от продължително увреждане на имиджа.

Тази загуба на репутация може да означава за лидера на южнокорейския лидер на пазара на смартфони в крайна сметка по-висок риск за рейтинга, отколкото чисто финансовото въздействие на оттеглянията и спирането на производството.

„Проблемите с флагмана показват слабости в областта на развойната дейност и в способността на компанията да контролира сериозен хардуерен срив", коментират анализаторите на Fitch Ratings. 

В същото време Samsung разшири своята акция по изземване на Note 7 в САЩ за всички устройства, които всъщност бяха предлагани като сигурен заместник на първата версия. Групата също така започна да осигурява огнеупорни опаковки и предпазни ръкавици за връщането на телефоните.

Samsung е получил 96 съобщения за прегрети батерии в Note 7 от САЩ, включително 23 нови съобщения, откакто стартира изземването на 15 септември, заяви Комисията за безопасност на потребителските стоки в САЩ (CPSC). С финансови стимули концернът се опитва да запази клиентите си – те ще получат кредит от 100 долара, ако изберат друг модел на Samsung.

И в Южна Корея започна втората кампания по изземване, при която клиентите също или ще си получат обратно парите, или ще могат да вземат друг смартфон Samsung, или дори модел на конкуренция. Отново Samsung се опитва да запази жертвите на акцията като клиенти - с финансови стимули.

Концернът също така стартира рекламна кампания за други устройства от серията Galaxy, за да се огранича щетите на фона на силната конкуренция с Apple и други конкуренти.

Fitch подчертава също, че е малко вероятно серията от проблеми в Note 7 да повлияе на добрия кредитен рейтинг от A със стабилна перспектива. Samsung разполага с високи парични резерви от 73,2 трилиона вона (около 64 млрд. швейцарски франка) и силна структура на баланса.

Но Fitch предупреди също така, че проблемите с телефона са предизвикани несигурност за целия мобилен бизнес. Купувачите на Note 7 или потенциални клиенти на Samsung може да посегнат към устройства на Apple - най-важният конкурент на Samsung при премиум моделите, или на други доставчици.

Заради кризата с телефона в сряда Samsung понижи прогнозата си за оперативната си печалба за тъкмо приключилото трето тримесечие с една трета. Сега Fitch очаква спадът в продажбите на телефони и допълнителните разходи във връзка с Note 7 да се отразят и на следващото тримесечие. Първоначално анализаторите очакваха, че дори след първата акция по изземването от пазара Samsung ще успее да продаде около 12 млн. броя от своя Note 7.

Всичко по темата четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
В България нямало да ги изземват, предвид че страната се управлява от пожарникар, казали са че няма страшно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Кой имидж? На сравнително евтини за възможностите си устройства ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
Г-н Попов, би било добре да коригирате заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още