IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung с "експлодираща" печалба

Печалбата за четвъртото тримесечие скача с 50% на годишна база и с 10% над очакванията на анализаторите

10:50 | 06.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във финансово отношение корейският технологичен концерн Samsung се развива прекрасно въпреки кризата със смартфоните Galaxy Note 7. Насърчен от търсенето на чипове за памет и дисплеи, най-големият корейски концерн увеличи оперативната си печалба през четвъртото тримесечие до 9,2 трлн. вона (7,3 млрд. евро), предава Ройтерс.

Това е ръст от 50% на годишна база, и с 10% над онова, което очакваха анализаторите. За сметка на това приходите за тримесечието спадат леко с 0,6 на сто до 53 трлн. вона, обяви компанията в петък в първата си оценка за финансовите резултати.

По този начин след един доста слаб период компанията напомня за „златните“ времена. Подобни печалби корейците отчитаха в засега последната си рекордна година – 2013 г., когато бяха несъмнено най-големият производител на смартфони в света. По пазарен дял предимството пред конкуренцията се е стопило леко, но за сметка на това с марж на печалбата от 17,4 на сто Samsung надминава повечето конкуренти както при смартфоните, ката и при конвенционалните производители на електроника. След няколко сериозни кризи японските конкуренти Sony и Panasonic вече имат маржове от около 5 на сто.

А отвъд Apple и Samsung почти нито един производител на смартфони не отчита добра печалба. Huawei наистина поема курс към второто място, но върхът е засега недостижим, коментира и Handelsblatt. 

Samsung в момента се възползва от факта, че като голям конгломерат е лидер и в други области. Анализаторите очакват, че силното търсене на чипове за памет и OLED дисплеи за мобилни устройства ще компенсира напълно провала на Galaxy Note 7.

Печалбата на мобилната дивизия, която генерираше повече от половината от нетната печалба през 2016 г., вероятно през последното тримесечие възлиза на малко над 2 трлн. вона, изчисляват анализатори заради проблема с батериите на Note 7.

И годишният резултат показа възходящото движение. Докато продажбите скачат само с 0,4 на сто до 201,5 трлн. вона, печалбата расте поне с 10,6 на сто до 29,2 трлн. вона. Инвеститорите очакват покачването на цените за полупроводници да насърчи още повече компанията. От този тренд се възползваха и други производители на чипове, като японската технологична група Toshiba или Micron Technology.

Цената на акциите на Samsung отразява силата на производителя. В рамките на последните 12 месеца тя се покачи с над 50% до 1,8 млн. вона в петък. Дори и кризата с батериите не спря този полет нагоре.

Но в следващите месеци погледите на анализаторите отново ще се отправят към бъдещето на мобилното поделение. Защото през пролетта Samsung ще представи своята линия Galaxy S8, ново поколение на най-важното моделно семейство. Нов провал може да събуди съмнения към мобилната дивизия, на която се дължи голяма част от възхода на корпорацията. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още