IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе: Япония не се страхува от изкуствения интелект

Автоматизацията може да помогне на страната да се справи с проблемите, свързани със застаряващото и намаляващо население

14:26 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителствата по света може би се притесняват за влиянието на изкуствения интелект и автоматизацията върху работните места и заетостта, но японският премиер Шиндзо Абе заяви, че неговото правителство не се страхува от технологиите, пише CNBC.

Япония се бори с намаляващото и застаряващо население и със слабия си икономически растеж. Ето защо Абе твърди, че изкуственият интелект може да помогне на страната да расте.

По думите на Абе машините с изкуствен интелект и роботите скоро няма да се занимават само с елементарни задачи, а ще могат да помагат за решаването на по-големи проблеми. Той коментира темата в рамките на технологичното събитие CeBIT в Хановер, Германия.

"Япония не се страхува от изкуствения интелект. Машините ще премахнат работни места? В Япония няма подобни опасения. Япона има за цел да стане първата, която да докаже, че растежът е възможен чрез иновации, дори и когато населението намалява“, обясни премиерът.

Япония е лидер в разработката на роботи, като част от най-големите ѝ компании, сред които SoftBank, пускат подобни продукти.

Абе използва речта си, за да подчертае предимствата от свободната търговия и призова за „единни технологични стандарти“ по цял свят.

Германският канцлер Ангела Меркел също говори по време на събитието и заяви, че образованието ще изиграе ключова роля в обучаването на хората с умения, които ще са им нужни в дигиталното бъдеще. Меркел коментира, че част от модерните приложения на роботиката са „вдъхновяващи“, но много хора все още не разбират какви са ползите от тези технологии, а правителството трябва да насърчи получаването на дигитални умения в рамките на образователните програми.

„Наше задължение е да обясним на гражданите си, че държавата им предлага опция да използват дигиталния потенциал, че ще им дадем възможност да го направят“, заяви Меркел. „Нашата задача е да насърчим дигитализацията и да обясним на хората каква стойност носи всичко това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още