IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

16 тунела в страната крият риск от инциденти

Всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затворени при необходимост, каза председателят на пътната агенция

10:38 | 14.02.17 г. 2
<p>
	<span lang="bg-BG">Т</span>унел &quot;Ечемишка&quot; на АМ &quot;Хемус&quot;.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус". Снимка: БТА

16 тунела в страната са с умерен до висок риск на опасност от инциденти. Това е констатирала проверката на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която обхвана 34 тунела по републиканската пътна мрежа. Сред тях най-опасни са тези във Велико Търново, на обхода на Ловеч, тунелите Топли дол, Витиня и Ечемишка. Това обясни Пирин Пенчев, председател на Управителния съвет на АПИ по БНТ.

Вчера служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов обяви, че има и други тунели, освен Ечемишка, в критично състояние. Попниколов посочи, че е възложил на експерти анализ на риска за съоръженията, който до 15 февруари трябва да му бъде представен заедно с предложение за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването при ползване при нормални експлоатационни условия.

Поддържането на републиканската пътна мрежа през последните две и повече десетилетия изпитва остър недостиг на финансов ресурс, заяви днес председателят на пътната агенция. 

„Ако закъсняваме с превантивните ремонти и стартирането на аварийните ремонти, нещата ще стават все по-зле“, каза Пенчев и допълни, че в недобро състояние са не само тунелите, но и мостови съоръжения – около 200 на брой.

Той увери, че всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затворени при необходимост.

“Има установени рискове, има и комисия, която оценява риска, каза Пенчев. По думите му всички тунели ще минат оценка през комисията и ако е необходимо, след преглед опасните съоръжения, ще бъдат затворени”, каза шефът на АПИ.

За съоръженията, които нямат сериозни конструктивни нарушения, ремонтите могат да стартират веднага, допълни той.

Ще поискаме от регионалния министър разрешение да стане публично достояние обследването на всички опасни съоръжения.

"Всички да знаят какви са ни проблемите, колко пари са необходими. И да е ясно, че пътищата са една услуга, която за обществото и икономиката е скъпа услуга", каза Пенчев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Просто реве за още пари. А е ясно че ремонти няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
driverf1
преди 7 години
".....И да е ясно, че пътищата са една услуга, която за обществото и икономиката е скъпа услуга", каза Пенчев."Как така "скъпа услуга".....,малко ли са парите които се събират от винетна такси.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още