IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,7 млрд. лева са платени за инвалидни пенсии през 2016 г.

Няма значително увеличение на броя на пенсионерите с инвалидна пенсия за последните десет години

13:44 | 18.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2016 година разходите за пенсии за инвалидност надхвърлят 1,7 млрд. лева, става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

От приложените данни е видно, че броят на пенсионерите по инвалидност не расте значително в последните 10 години. Към края на 2007 година те са 481 хил, а в края на 2016 година – 518 хил. Броят на инвалидните пенсии пък намалява – към края на 2016 година са били 946 хил., а към края на 2007 година те са били 953 хил.

Броят на отпуснатите пенсии е по-висок от броя на пенсионерите, тъй като за част от инвалидите е допусната възможността да получават повече от една пенсия – социална и за инвалидност. От лятото на 2015 година обаче това вече е невъзможно, но само за новоотпуснатите пенсии.

С ограничаването на това право се преодолява нарушението на принципите на общественото осигуряване за един и същи риск – инвалидност, да се получават два вида пенсии.

През годините въпросът с инвалидните пенсии е обсъждан многократно и са предприемани различни мерки, за да бъдат избегнати злоупотребите с тях, уточнява още Русинова.

Част от тях е засилен контрол от страна на медицинските комисии – от 2012 година те се произнасят за всички случаи с 50% и над 50% трайно намалена трудоспособност.

От лятото на 2015 година пенсиите за инвалидност се спират и когато пенсионерът не спазва предписанията за своята работоспособност и противопоказания на условията на труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
deyanailieva
преди 7 години
Уж трябваше още през юни 2016 да има предложение за нова стратегия, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още