IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова очаква засилване на отлива на български туристи в Турция

Ситуацията в Турция ще се отрази и на стратегията за реклама за следващата година по целевите пазари

16:19 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отливът на български туристи от Турция от януари до май е около 10 хиляди души, като според туроператорите броят им ще нарасне до 20 хил. или може би повече. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от агенция „Фокус“. Ангелкова уточни, че този отлив е отчетен още преди събитията в южната ни съседка от последната седмица.

По думите на министъра към момента „обяснимо наблюдаваме още по-висок интерес в посока българско Черноморие, защото голяма част от летовниците се пренасочват към нашето море“.

Ситуацията в Турция неминуемо ще се отрази и на стратегията за реклама за следващата година по целевите пазари, посочи тя.

„Турция е един от целевите ни пазари и преди събитията там очаквахме голям ръст. При зимния туризъм имахме такъв, така и за лятото очаквахме да регистрираме около 10%. В цифрово изражение не мога да се ангажирам, защото това са разговори с конкретни туроператори и хотелиери“, посочи Ангелкова. 

Министърът обясни, че е имала специална среща с всички туроператори, които работят на пазар Турция - тези, които пращат българи в Турция, но и тези, които водят турски туристи в България, за да могат да изразят своите опасения.

„За нас е изключително важно да има максимална сигурност в региона, с повишено внимание следим всичко, което се случва в Турция, и не само там, за да можем да анализираме и да предприемем необходимите стъпки, така че у нас максимално да гарантираме безопасността и сигурността на туристите“, подчерта Николина Ангелкова.

Туризмът на България ще пострада от турската нестабилност, посочиха вече представители на туристическия бизнес у нас. Туроператорите, предлагащи пакети за Турция, чакат с 50% по-ниски приходи.

Според Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Той твърди, че българският туризъм ще пострада от ситуацията, най-вече входящият туризъм от Турция към България за зимния сезон, защото спадът при нагласите и договарянето вече е факт.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма интересът на българите към Турция се запазва, а туристите по турските курорти не са усетили ситуацията така, както тези в Истанбул. Нашите туроператори продължават да имат добри записвания и цените на пакетите за турските курорти са наполовина по-евтини в момента.

Драганов засега няма притеснения за зимния сезон, защото още е далече, а очакванията на туроператорите са много добри заради ранните записвания, но конкретните прогнози ще се правят най-рано през есента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още