IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикорупционният закон мина на първо четене в парламента

Това стана след като от РБ поставиха ултиматум на ГЕРБ, че ще оттеглят подкрепата си към правителството

13:21 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентът прие на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта, станал популярен като Законът „Кунева“. На днешното пленарно заседание антикорупционният закон обаче стана поредният препъни камък в отношенията между част от Реформаторите и Патриотите, пише Dnes.bg.

Димитър Делчев от партията на вицепремиера в оставка Меглена Кунева ДБГ, която е автор на закона, обвини Патриотичния фронт, че е част от корупционното мнозинство, защото представителите на коалицията в правната комисия са отхвърлили предложението законът да влезе в програмата й и да бъде обсъден на второ четене, за да стане факт. 

Антикорупционният закон, сочен като основен приоритет за Реформаторския блок при коалиционното им управление с ГЕРБ, в сряда окончателно е отпаднал от програмата на парламента.

ДПС, БСП и Патриотичния фронт са предложили да не гласуват проекта на второ четене в правна комисия, която трябва да внесе своя доклад в пленарната зала заради малкото оставащо работно време на 43-ото Народно събрание. Това пък според Димитър Делчев означава, че явно те се страхуват от борбата с корупцията. Въпреки това той отказа да обвърже подкрепата, която получиха Реформаторите от Патриотите за съставяне на кабинет.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък заяви, че би било опасно да се приеме сега антикорупционният закон. Според него не можело в последния момент, на коляно, да се одобряват текстове, които могат да доведат до репресия и тоталитаризъм под някаква форма уж заради борбата с корупцията.

Законопроектът "Кунева" прокарваше създаването на Национално бюро "Антикорупция", което да обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси.

Преди да влезе за повторно обсъждане в парламента, след като бе бламиран от мнозинството през миналата година, редактираният вариант на закона отнесе множество критики, че е пълен с неясноти, които са предпоставка за "произвол, популизъм и политически атаки". Едно от основните опасения беше, че с въвеждането на анонимни сигнали срещу държавници и политици като възможност за развихряне на "лов на вещици".

В крайна сметка парламентът все пак прие на първо четене законопроекта, след като от РБ поставиха ултиматум на ГЕРБ, че ще оттеглят подкрепата си към правителството. След загубата на президентските избори на ГЕРБ обаче премиерът Бойко Борисов хвърли оставка и сложи край на коалицията с РБ.

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още