IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бакалов: Нараства миграционният натиск от северната ни граница

Има 100-процентов граничен контрол заради ебола, увери министърът на вътрешните работи

10:43 | 30.10.14 г. 1
Бакалов: Нараства миграционният натиск от северната ни граница

Нараства миграционният натиск не само на южната, но и на северната ни граница, защото целта на нелегалните имигранти, които влизат в България, е да я напуснат и да заминат за Европа, заяви пред депутатите служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

От 1 януари до 25 октомври тази година са заловени с 25 на сто повече имигранти в сравнение със същия период на миналата година на границите ни с Румъния и Сърбия, отчете той.

Вътрешният министър се оплака, че органите на реда нямат помещения, където да настанят заловените имигранти и добави, че има уверения, че в Русе ще бъде разкрит такъв център.

Бакалов увери, че от 6 октомври има 100-процентов граничен контрол по решение на ръководството на МВР във връзка с болестта ебола и то не само на границата с Турция, но и на определени летища за някои полети, които са определени като рискови.

Оказа се обаче, че след затягането на контрола на турската граница все по-чести стават опитите за преминаване през Турция - Гърция - България.

Само тази вечер е имало група от 260 човека, която е искала да премине през турската граница, но се е върнала, съобщи служебният министър.

В момента на границата има толкова полицаи, колкото са нужни за една област, а това създава проблеми във вътрешността на страната, което според него налага да се увеличи щатът на МВР. Освен това полицаите, които са командировани на границата, струват 1,1-1,3 млн. лв. на месец на бюджета.

Според Бакалов темата с бежанците ще се задълбочава и всеки, който управлява, не трябва забравя, че ще създава следващи проблеми.

Той отчете, че от началото на август, когато встъпи в длъжност служебното правителство, са арестувани 472 каналджии. 218 от тях - през август и септември, а 121 - през октомври.

Служебният министър на правосъдието Христо Иванов информира, че към средата на октомври в центровете на Държавната агенция за бежанците са настанени 3298 лица при капацитет от 6 хиляди, което означава, че местата са попълнени на 55%, което според него е добре от гледна точка на очакванията за засилваща се бежанска вълна.

408 бежанци са настанени на външни адреси. Най-много са сирийците - 66 на сто, следвани от бежанците от Афганистан – 14%, от Ирак - 4 на сто.

Според Христо Иванов е важно да се подпише тристранното споразумение с Турция и Гърция за съвместни мерки, което беше подготвено от предишното правителство.

Шефът на ДАБ Николай Чирпанлиев призова депутатите за законови промени, с които да се отмени споразумението "Дъблин-2", според което бежанците трябва да остават в страната, в която са влезли за първи път.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
За това ли напираме да строим още мостове над Дунав?Давайте давайте, не е лошо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още