IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФИЕК: Има възможност за виртуална търговия с газ за бизнеса

Суапови сделки могат да докарат алтернативи на доставките на "Газпром", смятат от организацията

11:05 | 23.11.15 г.
БФИЕК: Има възможност за виртуална търговия с газ за бизнеса

Бизнесът в България може да се възползва от виртуална търговия с газ и така да получат по-изгодни цени от големи доставчици. Това коментира пред БНР председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов.

Той посочи, че от години големите потребители очакват алтернативи на доставките на гориво, но дори и след кризата от 2009 година, когато "Газпром" спря транзита на природен газ за Европа през Украйна, в страната още не са изградени газови връзки със съседните държави.

Но и при липсата на интерконектори има възможности за доставки от други източници, които се дават от суаповите сделки.

"През България минават доста транзитни потоци от природен газ, така че винаги може да се направи суапова сделка и независимо откъде ще бъде този физически обем, въз основа на балансиране, на нетиране на количества, може да се направи сделка", посочи Стаменов. 

Според него големи газови компании вече са заявили интерес към тази възможност. От БФИЕК се надяват, че подобни сделки ще бъдат осъществени и администрацията у нас няма да попречи на алтернативните доставки.

Според анализите на организацията суаповите сделки ще доведат до по-голяма конкуренция и по-добри цени за предприятията. "Най-важното е да има пазарно определена цена", каза Стаменов.

"Ние веднага ставаме по-конкурентоспособни, започваме да изнасяме повече продукция, така че едно поевтиняване на природния газ само би поощрило нашата дейност", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още