IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът получава 500 хил. лв. да наема безработни самотни родители и осиновители

Средствата са от бюджета на социалното министерство

15:15 | 19.08.15 г.
Бизнесът получава 500 хил. лв. да наема безработни самотни родители и осиновители

Близо 500 хил. лева ще осигури социалното министерство до края на годината да насърчава работодателите да наемат безработни самотни родители и осиновители. Това е записано в проекта на Националната програма за закрила на детето за 2015 г., качена на сайта за обществено обсъждане.

До края на годината министерството на Ивайло Калфин е планирало да отпусне 242 хиляди лева за насърчаване на работодателите да наемат безработни самотни родители и майки (осиновителки) с деца до 3-годишна възраст.

Други 257 хиляди лева от бюджета на МТСП ще отидат за насърчаване на работодателите да наемат на работа безработни майки (осиновителки) с деца от 3 до 5-годишна възраст. Периодът на субсидиране и в двата случая е за не повече от 6 месеца.

И по двете направления се очаква в заетост да бъдат включени общо 200 безработни лица от целевата група, а други 50 души да бъдат включени в обучение.

Мерките са в подкрепа на една от основните цели на социалния министър - постигане на по-добър баланс между професионалните, семейните и личните задължения.

В раздела за подобряване на детското здраве е заложено да се извърши статистическо проучване и анализ на показателите за детско здраве в отделните области на страната, а също така и между селата и градовете. Ще бъде направен слухов скрининг за новородени с цел ранно откриване и навременна интервенция при увреждане на слуха.

Също така в рамките на бюджета на ведомството ще се изработи алгоритъм за  проследяване и рехабилитация при недоносени деца, както и одобрение на здравно-консултативни центрове за подобряване на майчиното и детското здраве в болниците. Там ще се организират мобилни посещения от медицински специалисти в домашна среда за деца с увреждания, хронични заболявания, недоносени и др.

С помощта на Българо-швейцарската програма за сътрудничество е планирано изработването и стартирането на специализиран уеб сайт за борба срещу и предотвратяване на насилието, извършено от и над деца, и срещу детската престъпност.

В проекта на Националната програма за закрила на детето за 2015 г. важен акцент е поставен върху дейностите, насочени към намаляването на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата, подобряване на здравето на децата и осигуряването на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование.

В обхвата на програмата специално внимание е отделено на дейностите, свързани с деинституционализация на деца.

Планирани са и дейности, касаещи правораздавателната съдебна система, които имат стратегическо значение за провежданата реформа в областта на детското правосъдие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още