IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът със сериозен интерес и към „Подкрепа за заетост”

До края на октомври пет хиляди безработни ще бъдат включени по проекта

13:11 | 20.10.14 г.
Бизнесът със сериозен интерес и към „Подкрепа за заетост”

След големия интерес, който бизнесът декларира към програмите за младежка заетост на Агенцията по заетостта, фирмите дадоха и сериозна заявка за участие по проекта „Подкрепа за заетост”, съобщават от Агенцията.

Преди седмица работодатели подадоха заявки за разкриване на над 10 хиляди работни места за младежи. В последните три седмици пък са приети заявки за разкриване на над 21 500 работни места за „Подкрепа за заетост”.

До края на октомври 5 хиляди безработни ще бъдат включени по проекта, очаква се финансиране да получат още 3 хиляди работни места. Първите рамкови договори с работодатели вече са подписани, отчитат от държавната агенция.

По тази програма работодателите имат ангажимент да осигурят на назначените безработни лица обучение по ключова компетентност и наставничество от служител на фирмата с цел по-бързо усвояване на знания и умения, необходими за конкретното работно място.

Комитетът за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” реши през септември да отпусне допълнителни средства в размер на 30 млн. лева за „Подкрепа за заетост”. Средствата са насочени към работодатели от реалния сектор, които разкриват работни места в сферата на индустрията и на услугите.

Към заявените работни места се насочват регистрирани в бюрата по труда безработни, като с приоритет са продължително безработните лица, младежите до 29 години, хората над 55-годишна възраст и роми.

„Подкрепа за заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” стартира през 2012 година с бюджет от 80 млн. лв. От август 2012 година до момента по програмата в обучение и заетост са включени общо над 32 хиляди безработни. Сключени са договори с над 5 400 работодатели.

Тази програма дава възможност на работодателите да получат пълна субсидия за възнагражденията на всяко наето безработно лице за период от 6 до 12 месеца. За работодателите от реалния сектор тя е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия, а за работодателите от публичния сектор – 380 лв. Освен заплатите и осигуровките се плаща и за наставниците, които получават за период от шест месеца 50% от минималната работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още