IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 30% от заетите у нас са в "сивата" икономика

Задължителната регистрация на трудовите договори не решава проблема с укриването на осигуровки, според експерт

10:27 | 09.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България, заедно с Хърватия, е отличник на Балканите по "светла" икономика. Това коментира Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира последното проучване на Центъра за сивите практики на пазара на труда.

Резултатите от проучването показват, че 27% от заетите у нас по накакъв начин участват в скритата икономика, като крият доходи в различна степен.

В момента в България почти няма хора, които да работят без трудов договор, отчете Ялъмов, позовавайки се на проучването. Това беше един от успехите на България преди време, когато регистрацията на трудови договори стана задължителна, добави той. 

По думите му това обаче не решава проблема с укриването на осигуровки. Около половината от заетите в "сивия" сектор крият някакви осигуровки, посочи експертът. 

Все пак разликата в доходите в "светлата" и "сивата" част на икономиката е една и съща - работниците не спечелват кой знае какво, като крият, допълни той. Ялъмов подчерта, че това е техният рационален отговор на недоволството им срещу лошото качество на услугите, които получават от държавата срещу осигуровките си.

По отношение на скритата икономика данъчната тежест не е основният проблем, каза експертът. Там където данъците са високи, скритата икономика е най-ниска, каза той даде пример с Хърватия.

ЦИД препоръчва на политиците „да оправят” здравната и осигурителната система и тогава хората ще започнат да плащат повече.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Изглежда авторите на данъчно-осигурителната система в България сега не са така активни, както когато се въвеждаше въпросната. А когато се върна назад и видя какво пише в анализите на ИПИ, то не е край на сивата икономика, извънземен икономически ръст, стабилни публични финанси и съществен ръст в доходите на хората. Нищо от това не е факт! Не случайно са така мълчаливи. Крият се в мишите си дупки, докато народът бере плодовете на неолибералните им експерименти. *** продажническа твар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
chris_vicom
преди 7 години
Тодор Ялъмов явно не е в час - почти нямало хора да работят без трудов договор??? Повечето строителни майстори са така, автотехниците - също, за земеделието и билкосъбирането пък да не говорим изобщо, сфери има доста - не ми се изброява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още