IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Предсрочните избори са най-демократичното нещо в тази ситуация

ГЕРБ няма да предлага еврокомисар, заяви премиерът

14:56 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group

Предсрочните избори в тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи, смята премиерът в оставка Бойко Борисов.

По-рано той днес получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев и веднага го върна на държавния глава, съобщи Dnes.bg.

По думите му народът има думата кой да управлява, а в политиката трябва да има морал и достойнство. "Ако един ден пак прецени, сме готови, на нашите места сме си", каза министър-председателят и допълни, че нищо лошо не се е случило. 

Това е демокрацията, вече има и бюджет държавата, обобщи Борисов.

Той обясни и че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет, защото не е съгласна с политиките, които се предлагат. Борисов разказа, че преди партията му да реши, че няма да подкрепи евентуален кабинет на Патриотичния фронт, Цветан Цветанов му се обадил и му казал, че парламентарната група повече не може да удържа на всички популистки искания.

Лидерът на ГЕРБ попита как най-голямата партия ще подкрепя политики, с които не е съгласна. Още на първото гласуване ще питате – защо бламирате правителството, защо падна правителството, коментира той.

Той обеща да разговаря и с реформаторите, които следобед имат среща, но даде да се разбере, че опитите в този парламент да се направи правителство няма да са успешни. Все пак Борисов каза, че след като се срещне с тях и разбере какво предлагат, ще обяви крайното си решение.

По отношение на пенсиите лидерът на ГЕРБ каза, че е за това те да се увеличат, но на база на пенсионната реформа и след като се гарантира стабилност на приходите в дългосрочен план.

По думите му, ако настоящият и новоизбраният президент Румен Радев се разберат за състава на служебно правителство, те ще излъчат и кандидатура за еврокомисар. Борисов подчерта, че ГЕРБ няма да предлага такъв.

Премиерът каза, че е доволен, че всички дават добра оценка на правителството за стабилността и смята, че доста е направено.

"В този свят, в който виждате какви катаклизми в момента се развиват, всеки отговорен човек иска да запази за държавата си малко мазнинка, малко да има гаранция във фискален резерв, във възможност да оперира със средства и това ние сме го оставили сега в България", увери той.

Премиерът в оставка каза, че в последните дни по официален път са изведени стотици афганистанци от България, а обещаното за центъра в Харманли вече е направено. Той заяви, че когато лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов казва, че "ще изхвърля" афганистанци от страната, нанася тежки репутационни проблеми на държавата.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още