IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов се обяви за продължаване на преговорния процес между ЕС и Турция

Премиерът коментира позицията на България за утрешното заседание на Европейския съвет в Брюксел

15:17 | 14.12.16 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За прилагане на договореностите с Турция и за продължаване на преговорния процес на южната ни съседка с ЕС настоява министър-председателят Бойко Борисов. Той коментира темата на заседанието на кабинета, на което бе приет доклад с българската позиция за утрешното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът коментира, че точката за Турция е извадена от дневния ред на Европейския съвет.

„България ще настоява за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция. Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес“, казва той, цитиран в стенограмата от заседанието. 

„Споразумението между ЕС и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент... за дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани. Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяването на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони“, казва премиерът.

„Изрично това го подчертавам, защото, знаете, австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна“, допълва премиерът.

Той коментира, че 140 афганистански граждани по законен път са изведени от България. В момента на други 200 документите за връщане се обработват от посолството на Афганистан.

„На практика всички рискови групи биват извеждани от България. Повтарям – по международно признатия ред, спазвайки всички конвенции, директиви, разпоредби и с абсолютно изведен приоритет спазване на правата на човека“, казва Борисов.

На заседанието на Европейския съвет утре ще се обсъждат темите миграция, сигурност, икономическо и социално развитие, младеж и външни отношения.

В дискусията за миграцията България ще изтъкне необходимостта от продължаване на подкрепата за всички държави-членки на предна линия и от спешно попълване на капацитета за бързо реагиране на Европейската гранична и брегова охрана, информира пресцентърът на кабинета.

Страната ни ще настоява и за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция, както и за ефективно прилагане на споразумението с Афганистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още