IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще подкрепи решаване на казуса с надлимитната дейност на болниците в съда*

Социалистите настояват за незабавно плащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 г., защото е отчетена от НЗОК

15:53 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От парламентарната група на БСП настояват решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за плащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 г. незабавно да бъде изпълнено. Ако това не се случи, социалистите ще подкрепят Българския лекарски съюз да отнесе въпроса до Върховния административен съд. Това заяви депутатът проф. Георги Михайлов в декларация от името на ПГ на "БСП за България", предава БТА.

Михайлов отбеляза, че тази медицинска дейност е безспорна, след като е приета и отчетена от здравния фонд.

От левицата настояват да бъде преразгледан и увеличен бюджетът на НЗОК и той да бъде структуриран по адекватен начин в различните направления на дейност, а не предварително да бъде залаган дефицит.

По неизвестни причини, независимо от декларираните увеличения в Националния рамков договор за 2017 г., практически са намалени лимитите между 5 и 15 процента за различните университетски, областни, общински и частни болници, коментира Георги Михайлов. 

По думите му осигурените 3 процента допълнително за всеки месец от тримесечието не могат да компенсират драстичното намаление.

По данни, предоставени от НЗОК, надлимитната дейност на болниците за периода от октомври 2016 г. до април 2017 г., която все още не е платена, е над 34 млн. лева, посочи Михайлов.

“Скандално е, че определени болници, без всякаква основателна причина, са получили рязко увеличаване на финансирането, а болници с национално значение, каквито са университетски и областни болници, на практика имат също толкова необосновано намаляване на финансирането”, коментира той. Михайлов даде пример, че е абсолютно неприемливо институция като "Пирогов" да получи с 800 хиляди лева по-малко финансиране.

От БСП настояват предлаганите лимити на лечебните заведения за болнична помощ да бъдат предварително обсъждани, за да може всяка болница да планира своите приходи и разходи.

Българският лекарски съюз потвърди днес, че организацията е в готовност да съди Националната здравноосигурителна каса, ако не бъдат изплатени надлимитните дейности на болниците.

“Ако НЗОК все пак реши да не се разплати с болничните заведения, сме готови да заведем дело в най-кратки срокове", заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, посочвайки, че изчакват за решението на новия надзор на Здравната каса за неизплатената надлимитна дейност.

Припомняме, че лекарската съсловна организация се закани да съди НЗОК още в края на миналата година по примера на Националното сдружение на частните болници. Тогава Националното сдружение на частните болници внесе жалба в съда срещу Националната здравноосигурителна каса заради неплатена надлимитна дейност за 2016 г. 

Междувременно управители на болници от Стара Загора обявиха, че няма да подпишат договори с НЗОК, ако до 19 май не се променят условията за финансирането им. Това се посочва в декларация, изпратена до медиите и подписана от управители на няколко лечебни заведения. Декларацията е адресирана до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и до Надзорния съвет на НЗОК. 

Политиката на нови финансови рестрикции в предложените от НЗОК общи тримесечни стойности за дейностите в болничната медицинска помощ през 2017 г. обричат лечебните заведения от регион Стара Загора на системно недофинансиране и неизбежно ще доведат до преустановяване на тяхната работа, пише в декларацията.

В документа се настоява за спешни мерки за изменение на определените тримесечни стойности и за тяхното увеличение пропорционално на предвиденото увеличение на средствата за болнична помощ за тази година.

Директорите настояват лимитите за 2017 година да не бъдат по-ниски от заработените дейности през 2016 г. и да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 година.

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров посочи в отговор за БТА, че бюджетът на НЗОК е приет от Народното събрание и каквато и методика да се приложи, няма как да се увеличат предвидените средства.

* Допълнена към 17.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още