IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП започва консултации със съдебната власт по свой антикорупционен проект

Алтернативното предложение е специалната дирекция на ДАНС да бъде извадена от там и само тя да представлява звено с разследващи функции

16:53 | 04.08.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП е поканила президента, главния прокурор, представители на съдебната власт и на съсловни организации на консултации по алтернативния си проект за антикорупционен закон. Това обяви на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

За това, че БСП няма да подкрепи новият антикорупционен законпредложен от правителството, и ще предложи собствена концепция за борба с корупцията стана ясно още през юли след среща на Корнелия Нинова с държавния глава.

Лидерът на левицата припомни, че вече има публикуван проект на правителството, който предвижда създаването на специално антикорупционно звено чрез сливането на досега съществуващи органи - БОРКОР, конфликт на интереси и отнемане на имущество. 

“Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защото то е механичен сбор от досега съществуващите органи. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции. Начинът на избор на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено”, посочи Нинова.

По думите ѝ алтернативното предложение на БСП е специалната дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ да бъде извадена от там, само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, членовете да се избират от парламента с 2/3.

Целта е този орган наистина да бъде независим, да има разпределение на властите и да се приложи принципът „власт власт възпира“ - разделение на властите, обясни лидерът на БСП.

Нинова информира, че вече е провела разговори с президента Румен Радев, с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, с председателя на ВАС Георги Колев, с декана на Юридическия факултет на СУ Сашо Пенов, представила е проекта и ги е поканила на консултации в парламента. По думите й всички са приели да участват в такива консултации и да дадат становище.

Предвижда се разговорите да продължат до 10 септември.

Целта е най -накрая да се състои истински разговор за съдебна реформа и борба с корупцията, коментира лидерът на БСП.

"Искаме, чрез тези консултации, аргументи „за“ и „против“, обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение. От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални действия. Ако и този път се случи имитация, както до сега, пипалата на паралелната държава ще си продължават по същия начин с 10 млрд. лв. кражби годишно, народът ще си продължава по същия начин – да обеднява и да няма чувство за справедливост", каза лидерът на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Другарката НИНОВА е решира да отреже "ПИПАЛАТА НА ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖВА" която според нея реализира по 10 милиарда печалба годишно.Др Нинова открила топлата вода и съществуването на ДВЕ ПАРАЛЕЛНИ ДЪРЖАВИ - едната която печели като КРАДЕЙКИ десет милиарда на година от другата която губи.Останалите все още на тази територия българи сме от ГУБЕЩАТА ДЪРЖАВА. ДОКОГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ МИЛИАРДИТЕ?Дотогава ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН ЗАТВОРИ ВРАТАТА НА ТЕРМИНАЛ 2 и тук останат само пипалата на октопода който няма да има какво да смучи.А вие г-да политици продължавайте да ги редите - ЗАКОНИ , КОМИСИИ СЛУЖБИ.Те ще помогнат на умрялата ДОНОРСКА ДЪРЖАВА, колкото литургията на умрелия.ДЕРЗАЙТЕ , трошете пари, демонстрирайте борба с вятърните мелници. Никой не ви вярва. ВАШАТА ПАРАЛЕЛНА ДЪРЖАВА СЪЩО ЗАГИВА, както и вие с нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още