IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова се отказа от почти всички реформи в МВР

Размерът на отпуска няма да се променя, остават и 20-те заплати при пенсиониране, но чиновниците в МВР ще се третират по Закона за държавния служител

15:14 | 13.09.16 г. 5
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Служители на МВР на протест в София през февруари срещу орязването на социалните придобивки.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: БТА</em></p>

Служители на МВР на протест в София през февруари срещу орязването на социалните придобивки. Снимка: БТА

Запазва се пълният пакет привилегии на служителите в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това стана ясно по време на дискусия в Народното събрание преди окончателното приемане на поправките в Закона за МВР, съобщава БНР.

Остава обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Няма да се променя и размерът на отпуска, запазва се и възможността за ползване на до 12 дни допълнително над годишния отпуск.

Председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението си за премахване на този допълнителен отпуск до 12 дни. 

Остава досегашната практика в академията на МВР служителите, които преподават специалната подготовка, да имат полицейски правомощия.

От 1 януари 2017 г. обаче около 4 500 души от администрацията в МВР ще преминат по Закона за държавния служител и вече няма да са със статут на полицаи и пожарникари. Все пак при напускане на системата те ще получават обезщетения по старите правила.

Няма да се създава и предложената Агенция за пожарна безопасност.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочи, че обезщетението от 20 заплати в МВР остава. Тя обясни, че предложението в първоначалния законопроект отразява виждането на ръководството на МВР и това, че то не се е случило, не го променя, но са променени условията, при които то ще се реализира. Сега най-важното е системата да е стабилна, да работи адекватно на обстоятелствата, каза Бъчварова, цитирана от БТА.

Припомняме, че Бъчварова се зае със спорната реформа, която орязваше привилегиите на полицаите. Беше предложено обезщетението да е 12 заплати за всички, които сега започват работа в системата. В предложенията на Бъчварова годишният отпуск се намаляваше до 25 дни.

Впоследствие през юни ГЕРБ редактира промените в Закона за МВР между първо и второ четене, които на практика отмениха спорните текстове на вътрешния министър.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
Виждам една жена, която няма как да стане президент, след като нищо не свърши в МВР. Но пък е подходяща, ако Боко пак е решил да дезертира и си търси повод...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Яяяя... платената *** гнида е тук. Откога те чакам бе ***. Я кажи сега колко ти плащат на коментарче. 0,60 лв на комент.. но с или без ДДС? Я си признай сега. А ДДС-то плащаш ли си го.Така или иначе ти си откачен и никой не ти чете коментарите.П.С. И да слава на ПУТИН, най великия съвремен политик... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Аз се чудя друго. След като тази дропла няма да прави никакви реформи, изобщо чий го крепи на този пост. Сигурно на Бойко? След като не прави нищо, няма смисъл да е министър. Честно казано не съм виждал по слаб силов министър от 1989 година насам. Тази по добре да си отиде. Има много по кадърни хора. Всъщност не с е притеснмявай историята е доказал, ч еняма нищо вечно. Нито Хилядолетния райх, нито монголската имерия, нито СССР, така че и тези от Герб ще си заминат рано или късно в забвението. като царчето... 1,3 %... както и САЩ ще си отидат. Друг е въпроса, какво или ако изобщо ще е останало от тази територия след тях.... Този, който ще наследи държавата, който и да е той, не знам какво ще наследи. так че ГЕРБ са пътници..... да не говорим, че вече му се готви пуча.. Ще си ходи по живо по здраво по скоро отколкото май си мислим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/13/2826315_frenskiiat_poslanik_ako_emigrirate_ostaviate_stranata/?ref=rss"Френският посланик: Ако емигрирате, оставяте страната си на Пеевски"ХМ, ЦЯЛ НАРОД ОТ РОБИ И РАБОТНИЦИ, НО УВИ ОЛИГАРСИТЕ СА ВЕЧНИ, НЯМА ОПРАВИЯ С ТАКИВА РЕЗУЛТАТИ !!! А ТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ СА ЧЕРВЕНИ И ИЗЦЯЛО ПРОДИКТУВАНИ ОТ МОСКВА !!! УСПЕХ С ТИЯ МУТРИ ТУК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
khao
преди 7 години
както и останалите министри на Боце се отказаха този мандат, следващия може би :):) .... а кви закани бяха. истински десни, без една дясна политика за 3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още