IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface повиши оценката на страновия риск на България до "приемливо ниво"

Зад стъпката стоят редица фактори, сред които успешното възстановяване, умереният растеж и продължаващата консолидация на банковия сектор

14:16 | 31.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оценката на страновия риск на България се повишава за пръв път от 11 години от ниво В до ниво А4 от консултантската компания по управление на риска Coface (Кофас). Според класификацията на компанията равнището означава „приемливо ниво“ на риска, като зад стъпката стоят редица фактори, сред които успешното възстановяване, умереният растеж и продължаващата консолидация на банковия сектор.

Повишаването на оценката на страновия риск на България е достатъчно ярък показател, че страната ни става по-стабилна и по-нискорискова като бизнес среда“, каза Милена Виденова, управител на Coface за България. „В същото време не бива да пренебрегваме факта, че независимо от това рисковете в политическата сфера остават и това може да се отрази неблагоприятно върху по-нататъшното развитие“.

Според нея рисковете от неплащане също остават съществени поради високата задлъжнялост на фирмите в България.

Основните икономически показатели за България за 2017 г. като прогноза на Coface също се подобряват. Според компанията ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде 3,0% през 2017 г., след растеж от 3,3% през миналата година. Инфлацията също се очаква да се ускори от -1,0% през 2016 г. до 1,0% през тази година.

Въпреки защитата на вложителите с минимален депозит във фалиралата Корпоративна търговска банка и публичния ресурс, който беше ангажиран, публичният дълг остава на ниско ниво от 27,0% през тази година, коментира Виденова.

Има много рискове и предизвикателства в икономически аспект. Те са свързани с намаляването на дълга на сивата икономика, който според Coface е около 30%, реформите в публичния сектор, както и повишаването на ефективността на функционирането на държавните предприятия.

В същото време НЕК има дълг от близо 8% от БВП. Добре е компанията да се възползва от един правителствен безлихвен заем от 1,4% от БВП, за да се компенсира руския производител за отмяната на проекта за атомна електроцентрала, заяви Виденова. Според оценката на компанията в  този случай дефицитът и публичният дълг на страната ще се увеличат с една и съща сума.

Водещо като двигател за България от една страна е равнището на безработицата, която е на ниво от 7,1% към юли 2016 г., като тенденцията е низходяща. „Въпреки всички предизвикателства по отношение на образование, емигриране на кадри, сме в състояние да осигурим ръста на някои сектори – туризъм, производство и телекомуникациите“, каза управителят на Coface.

В същото време има лека инфлация, която се очаква донякъде да се отрази, раздвижвайки строителния пазар. Производството расте, но строителството е потиснато. За 2017 г. се очаква да има раздвижване на пазара, тъй като част от завършените проекти сега излизат на пазара.

Основните търговски партньори на България, които са от Европейския съюз - Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, формират около 64,2% от износа към ЕС, изчислява Coface, а през октомври износът се увеличава със 7,5% в номинално изражение. Водещите партньори на страната като цяло остават Германия, Италия, Турция (където се наблюдава спад поради нестабилността в страната), Румъния и Гърция (към която фирмите остават доста предпазливи).

Според данните на компанията в България има около 400 хил. компании с оборот от около 261 млрд. лв. От тях 52 хил. фирми са с оценка от 0 до 3 по скалата на Coface, което означава, че са проблематични – все още не са изпаднали в несъстоятелност, но не биха получили необезпечен търговски кредит според системата за оценяване на компанията.

По отношение на несъстоятелностите новооткритите процедури в правен контекст за 2016 г. са били 440 фирми, а обявените в несъстоятелност – 381“, коментира още Виденова. „При първите имаме спрямо 2015 г. намаление от 21%, а при вторите – 35%, като секторите съвпадат със секторите на продължително неплащане“.

Компанията е понижила оценките за страновия риск на 45 държави, но нито една от тях не е в Централна и Източна Европа. В същото време оценката на страновия риск на Естония е увеличена от А3 на А2, на Сърбия от С на В, а на Босна и Херцеговина от D на С, което означава, че има положителна, макар и крехка, тенденция в региона.

Цялостният анализ на рисковете, направен от компанията, показва, че 2017 г. ще бъде година на политически и банкови рискове в развиващите се страни. Въпреки сериозния икономически растеж на места като цяло несигурностите ще продължат да доминират в глобалния икономически климат и през тази година.

Според Coface глобалните политически рискове ще достигнат рекордно ниво през 2017 г. и така ще продължат да бъдат основен проблем пред бизнеса. Това ще се случи включително и в традиционно стабилната откъм този показател Европа, особено предвид предстоящите важни електорални битки в Германия, Франция и Холандия, както и последиците от Brexit. Едно подобно на ситуацията във Великобритания развитие ще доведе до намаляване на растежа на континента средно с 0,5 пункта.

Още по темата можете да видите в разговора на Investor.bg с управителя на Coface Милена Виденова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 7 години
Повишена оценка на риска не означава ли повишен риск? Някой насала да ви кара да се изразяване нееднозначно? Щото това "умение" не е точно признак на висока езикова култура. Сайтът има грещяща нужда от ГРАМОТНИ редактори.ПРЕПОРЪКА Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още