IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов: 43-то НС трябва да работи върху консенсусни теми

Депутатите да се фокусират върху мажоритарното гласуване, настоява зам.-председателят на ГЕРБ

16:14 | 08.01.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В оставащите няколко седмици работа на парламента депутатите трябва да се съсредоточат върху теми, по които може да има абсолютно пълен политически консенсус. Това каза пред БНР зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. 

Той отбеляза като успех, че при многообразието от партии в 43-ия парламент „ние успяхме да постигнем действително един консенсус при взимането на важни национални решения“.

Според него Народното събрание трябва да работи в малкото останало време по темата за мажоритарното гласуване след проведения национален референдум, както и по антикорупционния закон.

Цветанов допълни, че предлагат новият президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдума.

„Президентът може тук да играе съществена роля, дори да удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума“, каза той.

Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че над 2,5 млн. избиратели са казали, че искат мажоритарна система. „Ако действително няма политически консенсус, поне да знаем кои са тези, които не желаят да се съобразят с тези над 2 милиона и половина български граждани“, допълни той.

На 20 януари на национален форум структурите на ГЕРБ ще анализират слабостите и добрите страни в президентската кампания и ще набележат стъпки за предстоящата кампания за парламентарните избори.

Новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова заяви пред БНР, че Румен Радев ще вземе решение за датата на изборите като предстои диалог „с всички политически партии, от които зависи животът на това Народно събрание“. Новоизбраният президент ще спази Конституцията до последната запетайка, декларира тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
А, за антикорупционния закон вече не разчитаме на вас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още