IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Дариткова: Големият проблем на Спешната помощ е липсата на кадри

Единственото сигурно европейско финансиране за България е за здравна реформа

10:57 | 02.09.15 г.
Д. Дариткова: Големият проблем на Спешната помощ е липсата на кадри

Големият проблем на Спешната помощ в момента са кадрите, коментира в ефира на bTV председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова. „Моето притеснение е свързано с това, че се бави възможността парамедици да работят в Спешната помощ“, каза още тя и допълни, че университетите са спрели да подготвят парамедици заради липсата на образователни изисквания.

В парламента вече се възобновиха дебатите за здравната реформа, предложена от здравният министър Петър Москов.

Едно от предложенията в нея е разделянето на пациентите в три групи, според тежестта на състоянието им и на базата на това – определяне за какъв интервал ще пристига линейката до болния. До осем минути трябва да има екип на Спешна помощ при пострадали в най-тежко състояние.

Това са световни стандарти и трябва да бъдат спазвани, коментира днес Дариткова и допълни, че ще има европейско финансиране за реализацията на реформа в Спешната помощ. „Това са единствените сигурни пари в следващия програмен период“, каза тя.

Даниела Дариткова беше категорична, че промените в системата могат да бъдат извършени за три години.

Председателят на парламентарната здравна комисия отхвърли коментарите за „война“ между институциите, породени от отхвърлянето на предложени от здравния министър текстове. Дариткова посочи за пример идеята на Москов всеки лекар да може да управлява болница. Тя не беше възприета от ГЕРБ и директорите на болнични заведения трябва да имат квалификация по здравен мениджмънт или икономика. Това предложение беше одобрено от всички парламентарни групи, каза Дариткова.

Тя коментира и изготвянето на Националната здравна карта, на база на която ще бъде преценено какъв тип здравно заведение може да функционира в съответния регион. „Не навсякъде ще се налага да се разкрива нова болница. Важното е пациентите първо да имат гарантирана Спешна помощ и достатъчно общопрактикуващи лекари“, обясни Дариткова.

Дариткова посочи, че в момента в здравната система има сериозен дисбаланс – широка болнична помощ, но доболничната помощ, където трябва да се поставят диагнозите, не е добре застъпена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още