IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 септември ще бъде попълнен недостигът на учители

Голям е проблемът с преподавателите, които са в пенсионна възраст, обясни зам.-министърът на образованието

10:34 | 10.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нормално е в летните месеци да има незаети учителски места. Това, че има свободни 1379 места, е традиционна практика през лятото. В страната има голяма миграция, има движение на учители от едно училище в друго и не се притеснявам от недостига на преподаватели. За 15 септември те ще бъдат осигурени. Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по bTV.

По думите му незаетите учителски места не са толкова много, като се има предвид, че голяма част от учителите се местят в други учебни заведения, а други могат да бъдат заместени от хора, които в момента не са в системата.

„В момента в страната има 2500 училища, което означава, че във всяко училище има по половин незаета бройка“, обясни зам.-министърът на образованието. 

Той допълни, че по-голям е проблемът с учителите, на които предстои да се пенсионират. В момента те са 5000, но през следващите 10 години се очаква около 45 000 души да бъдат в пенсионна възраст и трябва да бъде подготвено заместването им с нови.

Най-сериозен е недостигът с преподаватели в сферите на математиката, информационните технологии и чуждите езици, обясни зам.-министърът.

Правим първите възможни стъпки учителската професия да стане по-атрактивна. В промените в Закона за висшето образование залагаме специалността "Педагогика" да бъде приоритетна“, допълни Стаматов.

Постоянната поддържаща квалификация ще доведе и до по-високо качество на преподаването, каза Стаматов.

И обясни, че една от новите промени в средното образование е свързана именно с това – постоянната квалификация на учителите от доброволна става задължителна. Така младите учители много по-бързо и лесно ще израстват в кариерното развитие, което ще е свързано и с по-добро заплащане. В момента средната заплата в сектора е 850 лв., уточни той.

По отношение на големия интерес към директорските постове в училищата, където за 150 места има 1500 кандидати, Стаматов каза, че го радва този голям интерес, но за да бъде успешен един директор, трябва доста време.

Относно твърденията за използване на постовете на директори за политически назначения, Стаматов коментира, че явяването на толкова много хора като кандидати показва, че прозрачността и наличието на интерес от тяхна страна е факт.

Той допълни, че един от стандартите, които са разработили, предвижда цялата бумащина и бюрокрация да отпадне и да бъде заместена с електронно боравене с документи, но това ще стане плавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesi_E
преди 7 години
Моля, ако някой може да редактира коментара ми, нека поправи две правописни грешки, които си открих едва след като го публикувах и сега, срам голам, ще трябва да моля за помощ при отстраняването им :) Поправете ми щрауса и сложете един пълен член на "факта", за да не стоят така неграмотно написани точно в коментар по темата за образованието... Благодаря предварително на редакторите за съдействието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesi_E
преди 7 години
Мисля, че е крайно време да осъзнаем колко голям е проблемът с осигуряването на ДОБРИ учители. Като щтрауси си заравяме главите в пясъка, за да не виждаме как вместо да търсим хора с призвание, които вярват в мисята "учител", в образователната ни система просто ПОПЪЛВАМЕ незаети бройки... Замисляли ли са се господа управляващите дали е нормално учителите да се назначават за по една учебна година, да се сменят по няколко пъти за същата тази учебна година, трудът им да се оценява ЕДИНСТВЕНО в някаква осреднена заплата и да се пренебрегва факта, че тези хора, от които зависи децата на България да са знаещи и можещи, имат достойнство. Мисля си, че истинският проблем е в отношението на цялото ни общество към учитилите - докато продължаваме да ги считаме за бройка, която трябва да бъде попълнена, да следим колко заплата ще получат, колко часа работят (едва ли се сещаме за проверяването на контролни до полунощ...) и колко голяма е отпуската им, добрите млади учители ще ни липсват много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Тая средна заплата от 850 лева, нещо е много средна. Мой познат, учител по български език в елитно столично училище, с 30 год. стаж ми каза, че със всички добавки докарва докъм 650 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още